'Eieren van AH blijken bevrucht: zes supermarktkuikentjes geboren' (update)

Fionna Bottema uit Yde kon haar ogen niet geloven. Begonnen de kwarteleitjes, die ze gekocht had bij de Albert Heijn in Paterswolde, nu inderdaad te bewegen? Inmiddels is ze moeder van zes supermarktkuikens.
Experiment

Bottema kocht de eitjes begin februari: 24 in een doosje (foto 2). Niet om ze op te eten, maar om een experiment te doen met haar nieuwe broedmachine (foto 3). 'Overal op het internet wordt altijd gezegd dat supermarkteieren altijd onbevrucht zijn of door verkeerde opslag niet zullen uitkomen. Nou dat zullen we wel eens zien'.

Leven

Om haar experiment te laten slagen deed Bottema eerst een drijftest. De eitjes legde ze stuk voor stuk in een bakje warm water. Als één van de eieren zou gaan drijven, dan zou er geen leven inzitten. Maar diverse eieren begonnen te schommelen. 'Er is leven!'
Met veel zorg werden de eitjes in de nieuwe broedmachine van Bottema gelegd. Dinsdag plaatste ze op haar Facebookpagina een foto (foto 4 en 5). 'Het eerste supermarktkuiken is uit!'

Vier kuikens

Inmiddels is Bottema moeder van zes supermarktkwartels (foto 1). De stelling dat supermarkteieren nooit bevrucht zijn, kan ze daarmee weerleggen.