NAM-directeur beantwoordt vragen van Groningers op TV Noord

NAM-directeur Gerald Schotman heeft woensdagavond vragen van Groningers beantwoord in het tv-programma Noord Vandaag van RTV Noord.
RTV Noord had eerder deze week inwoners van onze provincie opgeroepen om vragen te bedenken voor Schotman. Tientallen mensen gaven daar gehoor aan.

Noodkreet

Veel vragen gaan over onverkoopbare huizen, de bureaucratische rompslomp bij de schade-afwikkeling en het optreden van het gasconcern in het algemeen. Ook wordt een aantal schrijnende situaties geschetst, veelal gevolgd door een noodkreet. Met als centrale vraag: 'Hoe gaat de NAM dit oplossen?'

Bouwval

Zo voert Siemon Winter uit Middelstum al drie jaar een verbeten strijd. 'Mijn huis is een bouwval. De NAM heeft me nu een vaststellingsovereenkomst voorgelegd, maar het bedrag dat daarin staat is veel te laag. 'Doe bist de hoogste boas van de NAM. Hou gaaits doe ons helpen?', vraagt Winter aan Schotman.
Volgens Schotman waren er bij zijn aantreden in oktober 2014 honderden complexe schadegevallen. Die waren allemaal een kwestie van maatwerk. Ook zijn er nieuwe complexe gevallen bijgekomen. De NAM wist vaak ook niet hoe deze problemen moesten worden aangepakt. Volgens Schotman is er in 2015 wel veel bereikt en de NAM gaat hier dit jaar mee verder. 'Elk geval is er één te veel', aldus Schotman.

Huis kopen?

Anneke Moreel uit Rottum wil van Schotman weten wanneer hij een huis koopt in het aardbevingsgebied. De NAM-directeur verklaart dat hij in Assen dichtbij zijn werk woont en daar ook blijft. Hij vindt wel dat er een opkoopregeling moet komen voor inwoners van het aardbevingsgebied. 'Iedereen moet het recht hebben om zijn huis te verlaten', zegt Schotman. 'Aan de andere kant willen wij de krimp ook niet versterken.'

Contourenlijn

Frits Looyé uit Ulrum vraagt wanneer alle schade wordt erkend als NAM-schade en hij wil dat er een eind komt aan de contourenlijn. Schotman: 'In april 2015 hebben we gezegd dat we van die contourenregeling af moeten. Het is natuurlijk wel zo dat sommige gedupeerden verder van het aardbevingsgebied af wonen en de mensen in het aardbevingsgebied moeten voorrang krijgen. Dus we moeten kijken hoe we daar in de praktijk mee omgaan. Maar we willen op basis van studies en wetenschap, gecontroleerd door anderen, kijken hoe we daar mee omgaan', besluit Schotman.

Overblijvende vragen

RTV Noord kreeg te veel vragen om allemaal in de tv-uitzending te behandelen. De overblijvende vragen worden wel door Schotman beantwoord, zo heeft de NAM toegezegd. Het gasconcern belooft de antwoorden donderdag te sturen en die worden dan gepubliceerd op www.rtvnoord.nl.