Instellingen

280 kalfjes dood na brand in Sebaldeburen (update 6.49 uur)

© De Vries Media
© Rob Mulder/RTV Noord
© Rob Mulder/RTV Noord

In een veeschuur in Sebaldeburen heeft donderdagnacht een felle brand gewoed. In totaal zijn 280 kalfjes omgekomen. De brandweer heeft uiteindelijk twintig dieren weten te redden. De schuur is flink beschadigd.

Een aantal geredde dieren zijn na de brand alsnog afgemaakt, omdat ze teveel last hadden van de ingeademde rook. De kalfjes waren negentien weken oud. Volgens boer Auwsema, de eigenaar van de veeschuur, zijn de dieren allemaal gestikt.

Moeilijk bestrijden

De brand ontstond rond kwart voor vier. Het vuur was in eerste instantie moeilijk te bestrijden, omdat er nauwelijks water was in de nabije omgeving. Rond half zeven had de brandweer het vuur onder controle.

Watertekort

'We hadden aan het begin moeite om de brand te blussen, omdat het water van verder weg moest komen. Daardoor konden we niet gelijk blussen. We hebben ons daarom eerst gericht op het redden van kalfjes', vertelt brandweerwoordvoerder Coen Vaarkamp.

Schuur deels gesloopt

Om het vuur onder controle te krijgen, heeft de brandweer delen van de schuur gesloopt. Zo konden de brandweerlieden dichter bij de brandhaard komen.

Bij de brand zijn geen mensen gewond geraakt. Ook was er geen gevaar voor de omgeving. De oorzaak van de brand is onduidelijk. De schuur was volgens Auwsma twee jaar geleden nog gerenoveerd.