'Lupine is een hip gewas, dat kunnen ze niet verbieden'

Er dreigt een Europees verbod op lupine. Het gewas staat in Nederland in heel veel tuinen en het wordt ook steeds vaker gebruikt als veevoer. Zo heeft varkenshouder Annechien ten Have in Beerta lupinevarkens: haar dieren leven van lupine, die zij zelf verbouwt.
Idioot
'Toen ik het hoorde was ik perplex. Zijn ze nou helemaal gek geworden? Eerst moeten we in Europa meer eiwitten verbouwen als vervanging voor de sojaimport en nu gaan ze dat verbieden. Dat is toch helemaal idioot?', raast Ten Have.

Schadelijke exoot?
Voorzitter Jaap van Wenum van LTO Akkerbouw bevestigt dat de Europese Commissie werkt aan een richtlijn om schadelijke exoten uit te bannen. 'Maar lupine wordt al honderden jaren in Europa verbouwd en richt helemaal geen schade aan. Het is dus een raar verhaal', zegt Van Wenum.

Meerdere soorten
Volgens Ten Have stond lupine niet op de eerste lijst met verboden exoten, maar wel op de tweede lijst. Er zijn meerdere soorten lupine en het is niet helemaal duidelijk om welke soort het gaat. 'Maar zowel het siergewas als het voedingsgewas richt totaal geen schade aan. Er is dus geen enkele reden om lupine te verbieden', zegt Van Wenum.

Hip
LTO Akkerbouw heeft inmiddels actie ondernomen: 'We hebben een brief aan de eurocommissaris gestuurd', vertelt Van Wenum. Hij verwacht dan ook niet dat lupine uiteindelijk verboden wordt: 'Het is best een hip gewas'.
Meer over dit onderwerp:
BEERTA
Deel dit artikel:

Recent nieuws