Groningse kermisfamilie legt zich niet neer bij verhuizing

De gemeente Groningen wil dat de kermisfamilie Damkat per 1 april het woonwagenkamp bij de Berlagebrug in de stad verlaat. De familie laat het er niet bij zitten en is een online petitie gestart.
'Wij wonen hier bijna veertig jaar als familie', zegt Anita Damkat. 'Je hecht je aan een plek en voor ons is het belangrijk om bij elkaar te zijn. We wonen hier momenteel met dertien mensen.'

Overeenkomst

Damkat is 45 jaar en heeft dus bijna haar hele leven op deze plek gewoond. Vijf jaar geleden begon de gemeente Groningen met de bouw van de Berlagebrug. De familie Damkat heeft toen een overeenkomst getekend, waarin stond dat ze nog vijf jaar mocht blijven. 'Er is toen afgesproken dat we samen met de gemeente op zoek zouden gaan naar een geschikte plek, maar daar is niets van terecht gekomen', zegt Damkat. 'Alles wat wij aandroegen was in het zicht of op een andere manier niet geschikt.' Volgens haar is de gemeente zelf met niets gekomen.

Reactie gemeente

Woordvoerder Niko Beets van de gemeente ziet het anders: 'In 2009 hebben we een bruikleenovereenkomst met ze getekend. Ze mochten er gratis blijven staan. We hebben toen wel gezegd: 'Let op, bereid je voor, vijf jaar is zo voorbij'', vertelt Beets.
De familie heeft volgens Beets niet geluisterd naar de gemeente. 'Zij zeiden steeds 'nee' tegen onze alternatieven. Wij hebben heel erg ons best gedaan en zijn lang coulant geweest. Maar nu moeten we een grens trekken', besluit de gemeentewoordvoerder.