Zonnepark Hoogezand wordt 'grootste in zijn soort'

© RTV Noord
Het moet de grootste in zijn soort worden: het zonnepark, dat het bedrijf PowerField wil aanleggen bij Hoogezand.
PowerField is een bedrijf uit Dokkum, dat ook zonneparken wil bouwen in onder meer Nieuwe Pekela, Veendam en Leek. Die parken worden wel een stuk kleiner.

160 voetbalvelden

Het park bij Hoogezand wordt tachtig hectare, oftewel 160 voetbalvelden groot. Daarop komen vierhonderdduizend zonnepanelen, die samen honderd megawatt stroom produceren.

In plaats van glastuinbouw

Het park in Hoogezand komt aan de noordkant van de A7, in een gebied dat tot nu toe was bestemd voor de ontwikkeling van glastuinbouw. Maar er zijn bijna geen tuinders, die daar kassen willen bouwen. De gemeente Hoogezand-Sappemeer wil daarom meewerken aan een andere invulling van het gebied.
Rijkscoördinatieregeling
PowerField is niet alleen in overleg met de gemeente, maar ook met de provincie Groningen en het ministerie van Economische zaken. Het Rijk kijkt mee, omdat het park een grote bijdrage zou kunnen leveren één van de duurzaamheidsdoelstellingen van het kabinet.
Als de procedures rond het park stroef verlopen, kan de 'rijkscoördinatieregeling' worden ingezet. Dan kan sneller worden gebouwd. Maar vooralsnog is daar geen sprake van.

Subsidie

Volgens PowerField staat of valt het plan met de toekenning van de 'SDE-subsidie'. SDE staat voor Stimulering Duurzame Energieproductie. Die regeling wordt binnenkort opengesteld.
Dinsdagavond is er in de Gouden Zon in Sappemeer een bijeenkomst voor omwonenden.