Langer tijd om te wennen aan Stadse belastingtarief

Inwoners en bedrijven die te maken krijgen met de grenscorrectie tussen Groningen en Slochteren krijgen een langere overgangsperiode voor de onroerendezaakbelasting (ozb) en hondenbelasting.

Tot nu toe werd uitgegaan van een periode van twee jaar, maar Groningen en Slochteren hebben gezamenlijk besloten deze periode te verlengen.

OZB
Met name voor bedrijven ligt de ozb in Groningen een stuk hoger dan in Slochteren. Het voorstel is om in vijf jaar geleidelijk de ozb gelijk te trekken met de bedrijven in de gemeente Groningen.

Voor de hondenbelasting komt een overgangsregeling van drie jaar. De inwoners van Meerstad (nu nog grondgebied van de gemeente Slochteren) betalen nu geen hondenbelasting. In Groningen betaal je voor de eerste hond, 130 euro per jaar.

300 huishoudens
De plannen voor de grenscorrectie werden vorig jaar oktober gepresenteerd. Bij de grenscorrectie gaan 300 huishoudens met zo'n 800 inwoners over naar de gemeente Groningen. Ook zo'n 20 bedrijven, veelal boeren, worden Stadjers.

In verband met de grenscorrectie krijgen de betrokken adressen in het buitengebied van Harkstede en Lageland een nieuwe postcode. Deze wijziging was eerder nog niet in beeld. De inwoners die een nieuwe postcode krijgen ontvangen hiervoor een vergoeding van 125 euro per adres. Voor bedrijven is een vergoeding van 500 euro per adres.

Wijzigingen
Ten slotte zijn op basis van reacties enkele grenswijzigingen aangebracht. De gemeentegrens is zo gewijzigd dat de bestaande bebouwde kommen van de dorpen Harkstede en Lageland geheel in de gemeente Slochteren blijven liggen. Hetzelfde geldt voor het speelveldje in het dorp Lageland.

De gemeenteraden van Groningen en Slochteren nemen later dit jaar een definitief besluit over de grenscorrecties.
Meer over dit onderwerp:
meerstad
Deel dit artikel:

Recent nieuws