Bussen verdwijnen definitief van Grote Markt in Stad

© Jos Schuurman (FPS)
De kogel is door de kerk: de bussen verdwijnen van de Grote Markt in Groningen. Een raadsmeerderheid stemde woensdagavond in met de binnenstadsvisie.
Belangrijk onderdeel daarin is het weren van de bussen uit hartje Stad. PvdA, VVD, GroenLinks, D66, Student en Stad en de Partij voor de Dieren stemden voor.

Nul op rekest

Alleen oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SP en Stadspartij stemden tegen. Die partijen wilden meer onderbouwing zien van de busplannen. Het college zou te weinig inzicht hebben in de gevolgen van het veranderen van de busroutes. Maar ze kregen nul op het rekest bij wethouder Joost van Keulen.
Volgens Herman Pieter Ubbens van het CDA wil de wethouder dat ze geloven in het plan, maar had hij liever een betere onderbouwing gezien. Inge Jongman van de ChristenUnie zei niet anders te kunnen dan tegenstemmen, nu meer onderzoek uitblijft.

Gefrustreerde wethouder

Wethouder Van Keulen toonde zich tijdens het debat gefrustreerd dat er vooral werd gepraat over het verdwijnen van de bussen. Want, zegt hij, 'de binnenstadsvisie is zoveel meer dan dat.' Dat ontkennen de tegenstemmende partijen ook niet, maar de busplannen zijn voor hen onverteerbaar. 'Tot onze spijt moeten we tegenstemmen', aldus raadslid Wim Koks (SP). 'Want in de binnenstadsvisie staan ongetwijfeld ook goede elementen.'
De bussen rijden over een paar jaar niet meer over de Grote Markt. Er komen nieuwe haltes op de Diepenring, het Zuiderdiep en bij de Westerhaven. Om mensen die slecht ter been zijn tegemoet te komen, wil het college golfkarretjes, kleine busjes of treintjes van de nieuwe haltes naar hartje Stad laten rijden.