Geen investeerders voor aardwarmte in Stad

Het project met aardwarmte in de noordelijke stadswijken loopt vertraging op. De gemeente Groningen heeft de aanbesteding van het project stopgezet omdat er onvoldoende bedrijven zijn die in het project willen investeren.
Volgens wethouder Mattias Gijsbertsen (GroenLinks) vinden bedrijven dat ze hun investering niet snel genoeg terugverdienen. 'Met dit plan hebben wij natuurlijk ook een maatschappelijke doelstelling voor ogen', vertelt hij. 'We willen op een andere manier woningen verwarmen. Die doelen stroken niet direct met commerciële doelen.'

Bod ontoereikend

Aanvankelijk hadden zich vier bedrijven bij de gemeente gemeld. Daarvan bleef uiteindelijk één bedrijf over, maar het bod wat dit bedrijf deed is volgens de gemeente ontoereikend. 'Uit de markt komt het geld op dit moment dus niet en dat is teleurstellend. Veel bedrijven zijn bezig met deze nieuwe technieken', zegt Gijsbertsen.
Het plan voor aardwarmte werd eind 2014 gepresenteerd. De gemeente Groningen en het Waterbedrijf Groningen zien het plan als alternatief voor aardgas. Met het hete water uit de bodem zouden 11.000 huishoudens in de stad verwarmd moeten worden. Het gaat om woningen in de wijken Selwerd, Paddepoel en Vinkhuizen.
Komende maanden moet duidelijk worden of het plan samen met andere geldschieters alsnog gerealiseerd kan worden.

Mogelijk extra aardbevingen

Onlangs zei een deskundige tijdens een bijeenkomst voor de gemeenteraad dat aardwarmte mogelijk zou kunnen leiden tot extra aardbevingen. Volgens wethouder Gijsbertsen heeft die opmerking niets te maken met het stopzetten van de aanbesteding: 'Als we dit plan doorzetten doen we dat natuurlijk alleen als het veilig kan. We zouden wel gek zijn om iets te doen waarbij we last zouden krijgen van trillingen of aardbevingen.'