Instellingen

Schroor doet geen toezeggingen aan personeel TSN

© RTV Noord

Wethouder Ton Schroor geeft geen garanties dat de gezonde BV van thuiszorgorganisatie TSN in de stad Groningen het personeel van het bijna failliete deel overneemt.

Schroor zegt dat niet te kunnen doen. Wel heeft hij van TSN begrepen dat de organisatie 'als eerste naar deze mensen kijkt' bij het invullen van hun vacatures.

Andere BV

Thuiszorgorganisatie TSN verkeert op het randje van faillissement. Maar het bedrijf zegt in de gemeente Groningen wel huishoudelijke hulp te kunnen blijven leveren, ook na een faillissement. Hiervoor gebruikt het bedrijf een andere BV, die niet in moeilijkheden zit. Medewerkers die wel bij het noodlijdende deel in dienst zijn hebben hier niks aan. Zij moeten opnieuw solliciteren bij de gezonde BV en raken hun arbeidsvoorwaarden kwijt.

De SP had een motie ingediend om af te dwingen dat medewerkers van TSN hun baan en arbeidsvoorwaarden behouden. Ook wilde de partij dat de wethouder zorgt dat cliënten hun vaste hulp houden. Maar de motie kreeg geen steun. Die arbeidsvoorwaarden die mensen tijdens hun loopbaan hebben opgebouwd raken ze inderdaad kwijt, aldus Schroor. TSN zegt niet toe die voorwaarden over te nemen.

Onderaannemer

Volgens Schroor zal de gezonde BV van TSN met een onderaannemer gaan werken. Dit is niet Buurtzorg. De stichting die in sommige andere gemeenten het werk van TSN overneemt na faillissement, zou niet als onderaannemer in de stad Groningen willen werken. TSN is wel in gesprek met twee andere bedrijven. Die gesprekken zouden vergevorderd zijn.