Gemini-windmolens leveren hun eerste stroom

De bouw van het Gemini-windmolenpark boven Schiermonnikoog heeft weer een mijlpaal bereikt. Nadat begin februari de eerste windturbines zijn geplaatst, leveren ze nu ook stroom.
De komende maanden worden 85 kilometer boven de kust en onzichtbaar vanaf het land 150 windmolens geplaatst. Het windpark zal in 2017 klaar zijn en 785.000 huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.

Stroomkabels
Vorig jaar zijn vanuit de Eemshaven de funderingen aangelegd en zijn twee stroomkabels van elk 110 kilometer getrokken van Gemini naar het vasteland. Aannemers Siemens en Van Oord gaan nu aan de slag om alle turbines te installeren. Dat doen ze vanuit de haven van het Deense Esbjerg.

Samenwerking
Met de totale capaciteit van 600 MW is Gemini offshore één van de grootste windparken ter wereld, zowel in aantal molens als wat betreft productie. Het park is een samenwerking van
het Canadese energiebedrijf Northland Power met een belang van zestig procent, windturbinebouwer Siemens Wind Power (twintig procent), de Nederlandse aannemer Van Oord (tien procent) en het afval-, grondstoffen- en energiebedrijf HVC (tien procent).
Meer over dit onderwerp:
Havens Energie windmolens economie GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws