Garnalenbedrijf Heiploeg worstelt en komt boven

© FPS/Jos Schuurman
Garnalenverwerker Heiploeg in Zoutkamp heeft na een paar beroerde jaren de wind weer in de zeilen. De verkoop van garnalen zit stevig in de lift waardoor de omzet van Heiploeg dit jaar stijgt tot boven de 300 miljoen euro, meer dan voor het faillissement in 2014
Voor Heiploeg-eigenaar Parlevliet & Van der Plas zijn de goede vooruitzichten reden te investeren in de Groningse onderneming. Er komen nieuwe verwerkings- en verpakkingsmachines in Zoutkamp. 'We verwachten alleen maar positieve dingen voor Heiploeg. De markt is goed', zegt directeur Dick Parlevliet van het Katwijkse bedrijf dat eigendom is van de families Parlevliet en Van der Plas.

Sprong vooruit

De investering in de grootste garnalenverwerker van Europa is onderdeel van een investeringsprogramma van circa honderd miljoen euro in nieuwe vissersschepen en visverwerkingsfabrieken. Hoeveel geld er in de verwerkingsfabriek van Heiploeg wordt gestoken wil Parlevliet niet kwijt. 'We willen blijven vernieuwen, Heiploeg kan hiermee een sprong vooruit maken.' Het zal zeker ook nieuwe banen bij Heiploeg opleveren, verklaart Parlevliet, al kan hij niet zeggen hoeveel precies.

Afgeslankt

Heiploeg ging in 2014 bankroet nadat de Europese Commissie de onderneming een boete van 27 miljoen oplegde. Het bedrijf uit Zoutkamp had daarnaast een schuld van 130 miljoen. Parlevliet & Van der Plas kocht Heiploeg en zette het in afgeslankte vorm voort. Bij Heiploeg in Zoutkamp werken nu zo'n 300 mensen.