Webdossier aardbevingen en 'kindbruiden' genomineerd voor landelijke prijs

Twee producties van RTV Noord zijn in de race voor de NL-Awards. Het webdossier aardbevingen en het nieuws van Peter Steinfort over de kindbruiden strijden mee om de prijzen van Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS).
Webdossier aardbevingen

RTV Noord lanceerde vlak voor de kerst van 2015 het interactieve webdossier
, gemaakt door
(redactie en concept),
(presentatie) en Sjoerd Halma (vormgeving).


In het dossier komt de gebruiker alles te weten over de aardbevingen en de gaswinning in Groningen: van Napoleon tot Henk Kamp. De ellende, de kansen, de rechtszaken, politieke besluiten en demonstraties komen aan bod.
Door te swipen en te scrollen, beslist de gebruiker zelf welk pad hij bewandelt door het digitale beeldverhaal. Met een compleet overzicht van alle gebeurtenissen, actueel, urgent en interactief. Een gids voor nu en een document voor later.

Kindbruiden

RTV Noord-verslaggever Peter Steinfort kwam in september met een verhaal over kindbruiden die asiel aanvragen in Nederland. Het ging om tientallen minderjarige meisjes, onderweg naar Ter Apel.

Wetswijziging

Het verhaal leidde tot een politieke discussie en uiteindelijk een wetswijziging. Hierin is de minimum leeftijd van de jongste van de twee gehuwden bij een buitenlands huwelijk verhoogd van vijftien naar achttien jaar.
Peter Steinfort schreef ook een eindejaarscolumn over 'Het jaar van de kindbruiden'.

Prijs

De NL-Award is de prijs voor de beste radio-, televisieprogramma's en cross- mediale producties van de regionale publieke omroepen. De prijs is een initiatief van het hoofdredacteurenoverleg en wordt toegekend door ROOS, de overkoepelende organisatie van de regionale omroepen.
De prijzen worden woensdag 16 maart uitgereikt.

Lees ook: