Ga je mee op bezoek bij 'creepy acrobaten, die in spleetjes leven'?

We dalen af via een steile trap, de 'horrorkelder' in. De wanden zitten vol met graffiti en links en rechts zijn kamertjes. In sommige hangen nog stortbakken van toiletten. We zijn in de oude commandobunker uit de Koude Oorlog achter zwembad De Papiermolen in Groningen. Tegenwoordig is het een 'hangplek' voor vleermuizen.
Creepy

Normaal is de vleermuizengrot hermetisch afgesloten, maar bij hoge uitzondering mogen we, samen met stadsecoloog Klaas van Nierop, naar binnen. 'Vleermuizen zijn pas laat bestudeerd door biologen, omdat ze een beetje creepy zijn', vertelt Van Nierop. 'De kennis over het diertje groeit nog steeds. Er zijn vele soorten en allemaal leven ze anders. Doordat ze 's nachts leven, ontgaat het vleermuizenleven ons compleet.'

Opgeruimd

Vleermuizen leven in hele kleine plekjes, spleetjes. 'We kappen een boom of slopen een gebouw en zo hebben we in het verleden massa's vleermuizen opgeruimd', betreurt Van Nierop.
Hij noemt de vleermuizengrot in de stad een 'uniek object': 'Er zijn wel meer zomerverblijven voor vleermuizen, maar dit is een winterverblijfplaats en daar hebben we er niet veel van'.