Minister Kamp wijzigt niets aan opstelling windmolens in Veenkoloniën

Er verandert niets aan de opstelling van de vijftig windmolens in de Veenkoloniën. Er komen zeven lijnen met windmolens, verspreid over de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn.
Dat blijkt uit het ontwerpbesluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken voor het Windpark De Drentse Monden en Oostermoer. Dat ligt vanaf vrijdag ter inzage, en is nu al
.

Dubbele rij molens

Drouwenermond, op de Gronings-Drentse grens, blijft ingesloten liggen tussen een dubbele rij windmolens. En ook de rij van negen windmolens langs Nieuwediep, een stukje terug, blijft op 360 meter afstand van de bebouwing. Dat terwijl bewoners een afstand van 500 meter wensten.

Drouwenermond ingeklemd

De provincie Drenthe, gemeentebestuurders en politici hoopten dat minister Kamp in ieder geval de dubbele rij windmolens, waartussen Drouwenermond ingeklemd raakt, had opgeheven. Maar dat is niet gebeurd. Vanaf vrijdag tot en met 14 april kan er op het ontwerpbesluit worden gereageerd via www.bureau-energieprojecten.nl.

Verstoring Europees onderzoeksproject

Het windmolenpark heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners uit de Veenkoloniën, maar ook voor de telescopen van het Europese Lofar-project. De windmolens kunnen de metingen van het project van initiatiefnemer Astron verstoren. Daarmee zou een wetenschappelijke investering van tientallen miljoenen euro's over de balk worden gesmeten.

Debat Tweede Kamer

Woensdagmiddag debatteerde de Tweede Kamer over het windmolenpark. Het CDA diende een motie in waarin minister Kamp werd gevraagd om bij de plaatsing van de windmolens ook rekening te houden met het onderzoek van Lofar.
In een reactie zei minister Kamp daarop: 'De ingediende zienswijzen op de plannen zal ik zorgvuldig beoordelen, ook een zienswijze die eventueel van Astron komt.'
Volgens Kamp is er in een vroeg stadium gesproken met de directie van Astron over de gevolgen van het windmolenpark voor het onderzoeksproject. 'Er is gekeken naar de maatregelen die moeten worden genomen. Alles wat daaruit is gekomen heb ik meegenomen in de besluitvorming.' In het ontwerpbesluit komt de minister daar echter niet op terug.

Wat is het Lofar-project?

Met de radiotelescoop van het Lofar-project (Low Frequencey Array) wordt onderzoek gedaan naar het ontstaan van de eerste sterrenstelsel, zwarte gaten en gaswolken bij de 'geboorte' van het heelal.
De radiotelescoop is opgebouwd uit duizenden kleine antennes die in clusters zijn opgesteld tussen Exloo en Buinen in Drenthe, en op achttien antennevelden in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Het project is ook verbonden met antennestations in Duitsland, Engeland, Frankrijk en Zweden. De data die antennes leveren worden verwerkt met een supercomputer in Groningen.

Lees ook: