Laatste open dag, daarna sluit het Bronsmotoren Museum

De deuren van het Bronsmotoren Museum in Appingedam gaan zaterdag nog één keer open voor publiek. Daarna sluit het museum voor onbepaalde tijd en voorzitter Anne Nijboer heeft geen idee of en wanneer het ooit weer open gaat.
Sombere toekomst

Het stichtingsbestuur ziet de toekomst somber in. Tot nu toe is er geen tijdelijke opslagruimte of een vervangende museumruimte gevonden. Voorzitter Nijboer zit met de handen in het haar.
'Misschien kan de gemeente nog iets doen'
Nijboer: 'Het is raar om bezig te zijn met inpakken en zo'n laatste open dag te organiseren. Zeker omdat we nog geen idee hebben wat we met de inboedel moeten doen. Ik hoop dat de gemeente Appingedam nog iets voor ons kan betekenen, maar ik vrees het ergste'.

Gemeente staat met rug tegen de muur
Damster Burgemeester Rika Pot is heel duidelijk. Volgens haar zijn er in het begin genoeg gesprekken geweest tussen de gemeente, het museum en pandeigenaar ControlSeal. 'Uiteindelijk kozen de partijen ervoor juridische stappen te blijven zetten en dan ben je als gemeente uitgesproken. Want daar mengen wij ons absoluut niet in, in zo'n geval sta je gewoon met je rug tegen de muur', zegt Pot.

Bemiddelingspogingen liepen op niets uit
De burgemeester vindt het jammer dat de bemiddelingspogingen die aan het begin van het conflict zijn gevoerd, op niets zijn uitgelopen. 'Het is wel heel triest dat we er zo niet uit kunnen komen. Maar ik hoop dat dat er wel weer vervolgweg komt, als het stof een beetje is neergedaald.'