Suikeroompjes: Gezelschap tegen betaling of veredelde prostitutie?

© Giacomo Carena, Flickr
'Ik heb misschien een beetje een rare vraag. Ik zou graag met je willen zwemmen, maar ik wil in badpak in het IJsselmeer geduwd worden. Ik betaal je hier uiteraard voor.'
Nadat we een nepprofiel aanmaakten op een site waar oudere mannen betalen voor gezelschap met jonge meisjes, was dit één van de reacties. Het was één van de weinige verzoeken waarbij niet om seks werd gevraagd.

Suikerarrangement.nl

Suikerarrangement.nl is een site waar oudere mannen en vrouwen met jonge meisjes en jongens kunnen afspreken voor gezelschap. Zo staat het in de beschrijving van de website. De mannen die actief zijn op suikerarrangement.nl heten suikeroompjes, ofwel sugardaddy's. Deze suikeroompjes betalen jonge meisjes (suikernichtjes) gemiddeld 200 euro voor gezelschap. Dit kan een etentje zijn, een avondje bioscoop of een wijntje drinken in zijn appartement. De suikeroom koopt als het ware de gezelschap van een jonger iemand.
'Op deze manier is het een win-winsituatie. De mannen kunnen de meisjes helpen met bijvoorbeeld hun studieschuld af te lossen in ruil voor een gezellige tijd'. zegt eigenaar van de website Dick Krijnen. Maar is het allemaal wel zo onschuldig? Wij gaan op onderzoek uit.

Hoe werkt het?
Op www.suikerarrangement.nl kan je als suikermeisje een account aanmaken voor 10 euro. Suikeroompjes daarentegen moeten 24,95 euro betalen. Alleen al in de provincie Groningen zijn 360 gebruikers. 'Drie jaar geleden ben ik begonnen met de website. Het concept was toen nog erg nieuw. De laatste tijd is suikerarrangementen.nl erg in de belangstelling. Het aantal gebruikers is daardoor explosief gegroeid', vertelt de eigenaar van de website. De site heeft 8826 leden in Nederland. In de provincie Groningen zijn dus 360 actieve gebruikers. Hiervan zijn 208 suikermeisjes, 104 van deze suikermeisjes zijn tussen de 18 en de 25 jaar oud.

Datingsite of webshop?

Maar wat is nou eigenlijk de definitie van gezelschap, vroegen wij ons af. Dick Krijnen beschrijft dit als een etentje, zakenreisje of afspraakje bij een suikeroom/tante thuis. Dit tegen een financiële vergoeding, want dat is waar de website op is gebaseerd.
RTV Noord vroeg zich af hoe het er nu echt aan toe gaat op deze site. We namen de proef op de som en hebben een account aangemaakt onder de naam Fleur1992. Een Groningse studente die een zakcentje kan gebruiken om haar studieschuld af te lossen.
Maar liefst dertig mannen (gemiddeld 50 jaar of ouder) zagen wel wat in Fleur. Toch waren de mannen niet op zoek naar gezelschap, zoals eigenaar Dick Krijnen doet geloven. Twee mannen wilden daadwerkelijk daten voor geld. De rest van de mannen waren uit op seks met Fleur.
Als we eigenaar Krijnen hiermee confronteren reageert hij geschokt. 'Dit vind ik niet leuk om te horen. Hier schrik ik van, dit is niet de bedoeling van de site. Ik zou deze gebruikers blokkeren als ik jou was.' Dat zou betekenen dat Fleur 28 mannen zou moeten blokkeren van de 30 suikerooms die haar hebben aangesproken. De regels op de site komen niet overeen met de activiteiten die zich daadwerkelijk afspelen. Zou het nou echt zo zijn dat deze mannen niet begrijpen dat de website bedoeld is voor gezelschap?
Bedragen van 350 euro voor een date plus seks kwamen voorbij. Sommige mannen waren recht voor z'n raap en boden 200 euro voor alleen seks. Fleur had in twee dagen 1200 euro kunnen verdienen met vijf seksdates. Gemiddeld 240 euro per afspraakje.

Jonger dan 18

Het is legaal om geld te vragen voor seks mits je meerderjarig bent. Je zou je af kunnen vragen waarom de leeftijdsgrens van deze website niet rond de 21 ligt. Krijnen: 'Meisjes van 18 zijn volwassen en wij vinden dat mensen die volwassen zijn zich moeten kunnen inschrijven.'
Na twee dagen te hebben doorgebracht als 23-jarig suikermeisje Fleur, hebben we ons suikermeisje een andere identiteit gegeven. Fleur1992 werd Sanne98. Geen 23, maar 17 jaar oud. Minderjarig dus. Dit hebben we gedaan, omdat we een ander minderjarig meisje op de site hebben gezien. Bij het aanmaken van het profiel kun je je leeftijd instellen vanaf 18 jaar. Als je je aangemeld hebt, kun je deze leeftijd weer veranderen of je leeftijd uit zetten.


Binnen enkele minuten hebben we het eerste aanbod van 200 euro voor seks ontvangen. De desbetreffende 39-jarige suikeroom vind dat het eigenlijk niet kan omdat Sanne 17 is: 'Wauw 17 en dan hier? Stout hoor.' Tegelijkertijd vindt hij hetspannend om dit stiekem te doen. Als Sanne alleen naar de Randstad komt, haalt hij haar daar wel op.
Als onze minderjarige, verzonnen Sanne geen zin zou hebben gehad naar de Randstad af te reizen, dan waren er nog zeven suikeroompjes die interesse in haar hadden.
We hebben geprobeerd contact te leggen met een bestaand suikernichtje. De nichtjes stonden er niet voor open om contact te hebben met de media. Ook Krijnen wou ons liever niet in contact brengen met een suikernichtje.

De oompjes

Wanneer we kijken naar de mannen die actief zijn op suikerarrangement.nl dan zien we een rode draad. Succesvolle mannen met een goede functie en aan geld geen gebrek. Managers, docenten, politici en menig getrouwde man zijn op zoek naar een suikernichtje. De meeste suikernichtjes zijn minstens 20 jaar jonger dan de suikeroompjes.
De oompjes gebruiken vaak nepfoto's van modellen en bekendheden, ook kloppen de namen vaak niet. De ene suikeroom is wel wat slimmer in het verbergen van zijn echte identiteit dan de andere. We hebben e-mailadressen en telefoonnummers gekregen van mannen die hun gegevens ook op LinkedIn hadden staan.

Niet alles is wat het lijkt

Wat vindt de politie Groningen van sites als Suikerarrangement.nl? 'Jongeren moeten beseffen dat niets is wat het lijkt op het internet. Iemand met de verkeerde intenties kan via internet heel makkelijk vertrouwen winnen en op deze manier contact proberen te leggen.'
Bureau Jeugdzorg is het hier mee eens. Zij laten weten dat de drempel om contact te leggen via internet zeer laag is en dat meisjes zich in een kwetsbare positie kunnen bevinden. Ze raden jonge vrouwen dan ook aan om voorzichtig met hun gegevens om te gaan en alert te blijven.

Geschokt

Servicepunt Emancipatie laat duidelijk weten geschokt te zijn door het aantal jonge meiden op de website en laat weten er een slecht onderbuik gevoel bij te hebben. Naima Azough van Servicepunt Emancipatie zegt het volgende: 'De toon waarop wordt gesproken geeft mij een naar gevoel, er wordt gepraat over nichtjes en oompjes waardoor er iets wordt gesuggereerd tussen een jong meisje en een oudere man.'
Ook laat Steunpunt Emancipatie weten dat websites als suikerarrangement.nl ervoor zorgen dat criminelen makkelijk jonge vrouwen kunnen benaderen en eventueel zelfs de prostitutie in kunnen trekken. 'Er is niemand die op deze jonge groep vrouwen let en ze beschermt.'
Toch waren er ook een paar suikeroompjes op de website die wel alleen voor de gezelligheid in waren en niet voor de seks. Er was zelfs één gebruiker die ons aansprak op onze jonge leeftijd en dat we niet thuis hoorden op een site zoals suikerarrangement.nl. Dat voelt pas als een echte sugardaddy.
Anne-Wil Meulman en Joyce Kranenborg