Scholieren reizen naar Vietnam: 'Verder kijken dan je neus lang is'

Een van de leerlingen tussen de Vietnamese jeugd
Een van de leerlingen tussen de Vietnamese jeugd © Both Sides Now
'Wat ik vooral van de reis naar Vietnam geleerd hebt, is dat je verder moet kijken dan je neus lang is', zegt Corrie Bansema. Samen met zeventien andere leerlingen van het Maartenscollege kwam ze afgelopen zaterdag terug na een reis van twee weken.
Een snoepreisje was het niet. De leerlingen uit Haren doorliepen een sollicitatieprocedure waarin ze duidelijk moesten maken waarom ze naar Vietnam wilden. 'We willen die bewustwording op school uitdragen en dat doen we met deze reizen', legt begeleider Ineke van den Berg uit.
Dit was niet de eerste keer dat Both Sides Now, een onderdeel van het Maartenscollege zo'n verre reis organiseerde. In 2007 ging de reis naar de Philipijnen met het thema Microkrediten. De volgende reis ligt nog niet vast, maar gaat waarschijnlijk naar Ethiopië.

'Je moet echt opletten'

'Vietnam was heel gaaf', blikt Bansema terug. 'Het is heel anders dan in Nederland. Heel warm en druk, maar ook heel erg mooi. Ik denk dat je verder moet kijken dan je neus lang is. Je moet echt opletten. Klopt het wat ik zie? Je moet je verdiepen in andere culturen.'
'Het was een heel unieke reis', vult leerling Tomas van Gilst aan. 'Het is daar gewoon heel anders dan in Nederland. De leefomstandigheden zijn soms ook heel anders.'

'Niet zomaar een tripje'
Leerlingen financierden hun reis zelf. Deze keuze is gemaakt door Both Sides Now, omdat het niet zomaar 'een tripje naar het buitenland' moest zijn. En die insteek is volgens de school geslaagd, omdat de scholieren een ervaring rijker terugkeren.
Lees hier het reisverhaal van de leerlingen en hun begeleiders.