Revolutie in de Euroborg: FC Groningen gooit het roer drastisch om

'Baas, waar blijft de nieuwe Suárez of Tadic?' Een man van middelbare leeftijd loopt mij in de Langestraat in Winschoten tegemoet. 'Ik vrees dat dit soort jongens niet snel meer naar de Euroborg komt,' beantwoord ik zijn vraag.
De komende vijf minuten leg ik uit dat het voetballandschap enorm veranderd is en dat Groningen wel mee moet veranderen, want stilstand betekent enorme achteruitgang. FC Groningen realiseert zich dat en grijpt in.

Die tijden lijken definitief voorbij
Nog niet zo lang geleden gingen talentvolle voetballers uit Scandinavië, Zuid-Amerika of het Oostblok naar Nederland om vervolgens de stap te kunnen maken naar de top. Die tijden zijn voorbij. Spelers als Suárez, Matavz, Berg, Granqvist, Tadic en Kostic werden naar Groningen gehaald om vervolgens een paar jaar later voor vele miljoenen te worden verkocht. Spelers met die talenten kiezen nu niet meer voor Groningen, maar eerder voor clubs uit bijvoorbeeld het tweede Duitse niveau, in Rusland, Griekenland, Turkije, België of Portugal.

Daar is simpelweg veel meer geld te verdienen dan wat directeur Nijland hier in Groningen kan bieden. Die clubs spelen in competities die beter en beter worden, terwijl de Nederlandse Eredivisie qua kwaliteit en aanzien inboet. Veel Nederlandse clubs, ook FC Groningen, maken nog altijd hun begroting sluitend door de winsten op transferopbrengsten. Die tijden lijken definitief voorbij. Je moet een andere manier vinden om zowel financieel gezond te blijven als structureel in de subtop mee te draaien.

Opleiden heeft de toekomst
Wat kan en moet er beter? Die vraag is ongetwijfeld vaak in de Euroborg gesteld. Opleiden is het antwoord! Internationaal doet Nederland het helemaal niet zo slecht. Jeugdteams spelen regelmatig op goed niveau mee. Ajax A1 maakte onlangs nog indruk in de jeugdvariant van de Champions League. Maar nog altijd kan het opleiden beter. Ook bij FC Groningen en daar gaat de club nu proberen iets bijzonders neer te zetten.


Gerard Kemkers, foto: JKBeeld

Komst Gerard Kemkers
De aanstelling van Gerard Kemkers is hierin heel belangrijk en niet te onderschatten. De voormalig manager en coach van schaatsploeg TVM heeft jarenlang in een optimaal topsportklimaat gewerkt en eist dat ook van de mensen om hem heen. Kemkers observeert nu ruim een jaar wat er allemaal gaande is binnen het voetbalbedrijf FC Groningen. Hij observeert en verwondert zich, want een blik in zijn ogen verraadt dat er meer dan voldoende uitdagingen voor hem en de club zijn.

TopsportZorgcentrum
Kemkers moest zich concentreren op het mogelijk maken en vormgeven van het TopsportZorgcentrum. Een 'huis' op het jeugdcomplex waar een topsporter (ook andere sportdisciplines) optimaal gefaciliteerd wordt om zijn of haar doelen te kunnen bereiken. Dit is een heel breed begrip. Van mentale hulp tot krachtadvies op maat. Van dataondersteuning tot voedingsadvies. De randvoorwaarden voor het voetballer worden bij FC Groningen moeten hierdoor geoptimaliseerd worden.


Het TopsportZorgcentrum, foto: fcgroningen.nl

'Nieuwe denkers'
Groningen heeft met het aantrekken van Robbert de Groot (afgelopen zomer overgekomen van AZ) een inspanningsfysioloog binnengehaald die op wetenschappelijke wijze ook met toptennissers en topwielrenners heeft gewerkt. Hij probeert, samen met sportwetenschapper Wouter Frencken, het maximale uit een sporter te halen.

Steeds vaker zullen data het voetbal gaan ondersteunen, want voetballers zijn atletischer dan ooit en in vergelijking met de landen om ons heen (kijk maar eens naar de Duitse Bundesliga, Franse Ligue 1 of de Engelse Premier League) moet Nederland fysiek gezien nog flinke stappen maken. Kijk alleen maar naar de thuiswedstrijd van FC Groningen tegen Slovan Liberec. Met een mindere begroting overliep de Tsjechische ploeg de FC. Het fysieke verschil werd toen wel erg duidelijk.

Je eet, je denkt en slaapt voetbal
'Bewustwording' is een term die ik steeds vaker bij FC Groningen hoor en die eigenschap moet al ontstaan bij de jongste jeugd en een leidraad worden in de opleiding. Voetbal is geen hobby die je naast je school en je vriendjes even in de namiddag erbij doet, maar voetbal moet een beroepsopleiding worden. Je eet, denkt en slaapt voetbal. Alles wat je doet moet in het teken staan van de sport. En daar moet school een meer dan belangrijk onderdeel van worden. Als je niet kunt presteren op school, ben je dan wel toegewijd genoeg om het maximale uit je toekomstige voetbalcarrière te halen?Pilot beloftenteam succesvol
Bij de beloften is er vanaf dit seizoen een soort van pilot gestart. De aanvoerploeg voor het eerste elftal traint regelmatig acht à negen keer per week. Dat terwijl het eerste niet vaker traint dan vier à vijf keer per week. De spelers van de beloften eten, slapen en denken voetbal. Z ij hebben een dagvullend programma. Twee keer hard en intensief trainen afgewisseld met sessies waarin spelers beelden te zien krijgen. Dit in tegenstelling tot de spelers van het eerste die meer dan regelmatig na 13.00 uur weer thuis achter de Playstation kunnen zitten. Indien ze dat willen natuurlijk.

Ik hoor van de beloftenspelers dat zij aan het begin van het seizoen wel het bloed van trainer Alfons Arts en dat van Robbert de Groot konden drinken. 'We werden helemaal gesloopt en moesten ongelooflijk hard en lang trainen. En dat wel twee keer per dag', vertelde één van deze spelers mij.

Maar nu klagen ze helemaal niet meer. Jongens als Oussama Idrissi en Robbert de Vos trainen nu, fysiek gezien, makkelijk met het eerste mee. Niet voor niets staan de beloften op dit moment gedeeld eerste in de beloftencompetitie. Niet omdat zij de beste ploeg hebben, maar omdat zij vaak wedstrijden beslissen in de slotfase. Dit team beschikt simpelweg over een langere adem.

Wedstrijden van de beloften zijn vaak een genot om naar te kijken. De spelers vliegen erin. Ze stropen de mouwen spreekwoordelijk omhoog en geven negentig minuten lang vol gas. Iets wat het Groninger publiek dolgraag in de Euroborg wil zien. Daarnaast ontwikkelen individuele spelers zich prima. Zo zijn Idrissi, De Vos, Oldenburger en Baas allen geselecteerd voor een wedstrijd van Oranje onder twintig. De pilot werpt zijn vruchten af.


Ernest Faber en Hans Nijland, foto: JKBeeld

Faber deel van revolutie
En dat gaat zeer waarschijnlijk ook volgend seizoen bij het eerste elftal gebeuren. De presentatie van de nieuwe hoofdtrainer Ernest Faber verraadt dit al. 'Ik houd van hard werken, veel en lang trainen,' precies hoe het beloftenteam nu traint. Het zou mij zeer verbazen wanneer het vlaggenschip vanaf volgend seizoen niet de trainingsmethoden van de beloften deels gaat overnemen.

Het is niet voor niets dat de 'nieuwe denkers', zoals Kemkers en De Groot, een rol hebben gespeeld in het aantrekken van de nieuwe trainer. Want een trainer die niet mee wil in de filosofie van harder/vaker trainen, grotere rol wetenschap/data en het optimaliseren/bewustwording van het topsporter zijn heeft binnen FC Groningen absoluut geen toekomst.

Ondersteunend zijn aan het voetbal
Deze vernieuwingsslag creëert altijd gefronste wenkbrauwen. Er zullen mensen binnen de club zijn die zich afvragen of dit wel moet. En terecht. Groningen moet oppassen dat het niet doorslaat. Voetbal moet leidend blijven en je moet niet harder trainen om het harder trainen. En je moet data niet gebruiken om het data gebruiken.

Alles moet ondersteunend zijn voor het voetbal, want daar draait het natuurlijk wel om. Bij elke vernieuwingsslag ontstaat er een vorm van interne onrust. Medewerkers die minder of niet voor de vernieuwingen openstaan. Ik vermoed dat er de komende maanden nog enkele medewerkers de club verlaten; een logische gevolg bij elke 'revolutie'.

Schoon schip?
Het (aanstaande) vertrek van Henk Veldmate (hoofd scouting), Paul Raveneau (hoofd opleiding), Erwin van de Looi (hoofdtrainer) en het dreigende vertrek van Dick Lukkien (assistent) en Marcel Groninger (tweede assistent) zorgen, toeval of niet, al voor een belangrijke voorzet. Met het binnenhalen van Caspar Dekker (AZ) als de nieuwe hoofd opleiding heeft FC Groningen een 'nieuwe denker' aan het rijtje toegevoegd.


Hans Nijland, Erwin van de Looi stappen in het vliegtuig, foto: JKBeeld

Broodnodig
De 'revolutie' krijgt vorm. FC Groningen doet er prima aan om te veranderen. Deze is dus broodnodig, maar wat ben ik benieuwd hoe dit uiteindelijk allemaal vorm gaat krijgen. Daarnaast heeft directeur Nijland een belangrijke taak om deze transitie van binnenuit ordelijk en rustig te doen verlopen.

Idealiter leidt FC Groningen straks een groot deel van de selectie zelf op. Jongens die gewend zijn om vaak en hard te trainen, zodat ze negentig minuten lang topprestaties kunnen leveren. Jongens die meer dan honderd procent leven voor de sport en daardoor precies weten wat ze wel en niet nodig hebben om tot een optimale prestatie te moeten komen. Met deze fysieke ontwikkeling en bewustwording hoopt Groningen in de nabije toekomst echte topsporters op te leiden, die meer dan in de smaak zullen vallen bij het FC-publiek. De club heeft nog een lange weg te gaan, maar de plannen zijn indrukwekkend.


Elwin Baas is sportverslaggever en FC Groningen watcher bij RTV Noord. Meer
Deel dit artikel:

Recent nieuws