IJshockeytalent Wesley Zoutman krijgt kans in Canada

De veertienjarige Wesley Zoutman uit Sappemeer krijgt in mei de kans om zijn ijshockeytalent te tonen in Canada. Zoutman speelt in mei op uitnodiging van Queens University in Kingston drie testwedstrijden.
Zoutman was in februari ook al in Canada toen hij met een team van Nederlandse en Belgische spelers onder leiding van de Belgische trainer Gert Peters in tien dagen acht wedstrijden speelde in steden als Ottawa en Montreal. Daar raakte Zoutman geblesseerd, waardoor hij in de halve finale van GIJS Groningen tegen Smoke Eaters uit Geleen niet inzetbaar was.

Op een vijver

Zoutman kwam met ijshockey in aanraking op een vijver in de buurt: 'Ik was met familie en vrienden op het ijs en ontdekte toen dat ik het leuk vond.' Via een wedstrijd bij een opleidingsploeg raakte het talent definitief overtuigd: 'Ik zei toen tegen mijn vader hier wil ik echt op. Toen ben ik gaan trainen, trainen en trainen totdat ik nu hier ben.'

Kracht van volwassen man

Hij maakt inmiddels deel uit van het Regionaal Trainingscentrum in Heerenveen en speelt in de competitie ook voor GIJS. Coach Arjan Peters van GIJS is onder de indruk: 'Deze jongen is veertien, maar heeft de kracht van een volwassen man. Hij schiet een puck misschien nog wel harder als de volwassen jongens bij ons in het team. Dat is bijzonder.'

Studiebeurs

Zoutman hoopt in mei een studiebeurs te verdienen om dan in een echt ijshockeyland als Canada is zijn talent verder te ontwikkelen. Zo niet dan is hij volgend seizoen mogelijk met GIJS te bewonderen in de BeNe-league, waarin GIJS het komende seizoen wil spelen.