Westerbroek en Kiel-Windeweer vechten voor behoud basisscholen

Westerbroek en Kiel-Windeweer zijn niet van plan zich neer te leggen bij de sluiting van de twee basisscholen in deze dorpen. Dat bleek maandagavond tijdens de raadsvergadering van Hoogezand-Sappemeer.
Daar werd gesproken over de verzelfstandiging van het openbaar onderwijs in die gemeente. Onderdeel van het plan is het mogelijk sluiten van de Albrondaschool in Kiel-Windeweer en de Jan Ligthartschool in Westerbroek.

Te weinig

De scholen hebben respectievelijk ruim 50 en ruim 40 leerlingen. Volgens het college zijn dat er te weinig, en is sluiting de beste optie.

Zelfstandig

Maar ouders van de schoolgaande kinderen zijn het daar niet mee eens. Ouders in Kiel- Windeweer willen zich aansluiten bij de VZD, de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen. Die bestuurt dan voortaan de school, die dan met de rijksbijdrage open zou kunnen blijven.

Stijging aantal kinderen

Ook in Westerbroek wordt gedacht aan deze constructie. Maar ouders in dit dorp willen eerst proberen de raad ervan te overtuigen dat sluiting niet nodig is. Volgens de dorpsvereniging is de prognose dat het aantal kinderen zal stijgen.
Een groot deel van de acht insprekers probeerde de raad ervan te overtuigen af te zien van sluiting. Dat deden zij voor een overvolle publieke tribune. De belangstelling was zo groot, dat een deel van het publiek de vergadering via een videoverbinding in het naastgelegen theater Het Kielzog moest volgen.
De raad neemt op 4 april een besluit over de toekomst van de scholen.