'Niets doen aan krimp kost één miljard euro'

Niet ingrijpen in de particuliere woningmarkt in de drie krimpgebieden van Groningen kost in 2030 ruim één miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van de Stec groep in opdracht van de provincie Groningen.
Als de komende jaren wel werk wordt gemaakt van vernieuwing van de woningvoorraad zal zo'n 737 miljoen euro nodig zijn. Licht ingrijpen, oftewel beperkte sloop en aanpassing van woningen kost 945 miljoen euro, zo becijfert het onderzoeksbureau.

Veertienduizend leegstaande woningen

Tussen 2014 en 2040 komen in de drie krimpgebieden van Groningen (De Marne, Eemsdelta en Oost-Groningen) circa veertienduizend van de zestigduizend koopwoningen leeg te staan.
'Niets doen is geen optie', zegt gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP). 'Dit is niet alleen een probleem van woningeigenaren. Dit is een nationaal probleem. Er is veel geld nodig.'

Fonds

Als eerste signaal stelt de provincie twee miljoen euro beschikbaar voor een fonds. 'Dat is een druppel op de gloeiende plaat', erkent de gedeputeerde. 'Maar we moeten ergens beginnen. We willen ook andere overheden en private partijen bewegen iets te doen.'

'Onvoldoende doordrongen'

Eikenaar wijst ondermeer naar het Rijk, maar ook naar de banken: 'In Oost-Groningen doen banken al voor een deel mee, maar minister Blok (VVD) is nog onvoldoende doordrongen van de problematiek'.
Overigens wordt in Groningen al jaren rekening gehouden met krimp. Samen met Zeeland en Zuid-Limburg is al veel ervaring opgedaan, bijvoorbeeld op het gebied van woningverbetering en verduurzaming.