Centrum Veilig Wonen zet afwikkeling schade buiten aardbevingsgebied 'on hold'

© NAM
Schades buiten de contourlijn van het aardbevingsgebied worden voorlopig niet behandeld door het Centrum Veilig Wonen (CVW).
Eerst worden de resultaten van een onderzoek in opdracht van Nationaal Coördinator Hans Alders afgewacht. Daarbij wordt gekeken naar de oorzaak van de schade buiten het officiële aardbevingsgebied. De uitkomsten worden voor de zomer verwacht.

On hold

Tot die tijd neemt het Centrum Veilig Wonen wel schades op buiten de contourlijn, maar die worden nog niet verwerkt. 'We zetten ze on hold, zoals dat heet. We moeten eerst weten wat er uit dat onderzoek komt voordat we er mee aan de slag gaan', licht CVW-woordvoerder Arjan van der Leur toe.

Tegenstrijdig

Minister Henk Kamp van Economische Zaken benadrukte dinsdag, na Kamervragen van de SP nog, dat ook schade door aardbevingen buiten de contourlijn wordt vergoed. Ook NAM-directeur Gerald Schotman liet recent weten dat geen rekening meer wordt gehouden met de contourlijn bij de afhandeling van schade.

Tachtig procent van de huizen

Net buiten de contourlijn is veel schade. Daarbij gaat het onder meer om Veendam en de dorpen ten zuiden van Delfzijl. Zo heeft tachtig procent van de huizen in Woldendorp schade.

Frustrerend

Pieter Stapel van Waakzaam Woldendorp reageert ziedend op het besluit van het Centrum Veilig Wonen om geen schades af te handelen: 'Wij hadden die boodschap ook al rechtstreeks gekregen van het CVW. Absurd. Zo houden ze elkaar bezig en komen wij hier geen steek verder. Heel frustrerend', vindt Stapel.