Klooster Uithuizen biedt onderdak aan minderjarige vluchtelingen

© Google Maps
Een voormalig klooster in Uithuizen biedt de komende vier jaar onderdak aan ongeveer twintig alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Het pand is eigendom van Woongroep Marenland en wordt gehuurd door de Drentse opvangorganisatie Jade Zorggroep.
Het gaat om jonge asielzoekers met een erkende vluchtelingenstatus, zij worden 24 uur per dag begeleid. Het doel van de huisvesting is de jongeren zelfstandig te leren worden, zodat ze uiteindelijk op zichzelf kunnen wonen. Vanaf april komen de eerste bewoners er in.

Tweede opvang

Ook in de stad Groningen vangt de Jade Zorggroep jonge vluchtelingen op. In totaal heeft de Drentse opvangorganisatie zestig opvanglocaties voor jongeren door het hele land, daarbij gaat het om kleinschalige opvang.

Kindsoldaten?

Volgens directeur Jan Bolle van Jade Zorggroep is Uithuizen het gewend om asielzoekers op te vangen: 'In de voormalige Volkshogeschool aan de Oldörpsterweg woonden ook lange tijd vluchtelingen.'
Bolle zegt dat omwonenden wel vragen hebben bij de opvang: 'Mensen willen weten of het getraumatiseerde kinderen en kindsoldaten zijn.'

Bestemmingen

Het pand waar de jongeren in komen werd als klooster gebruikt door de Deborah Communiteit. Daarvoor zat zorginstelling NOVO er in.