Omwonenden hopen dat uitstel bomenkap Park Selwerd leidt tot afstel

© Flickr/René Vlak (Creative Commons)
'Dit is een grote overwinning!' Theo Bodewes uit Groningen is erg blij dat de bomenkap in Park Selwerd voorlopig niet doorgaat.
De gemeente Groningen stelt de kap van de bomen in het park zeker zes maanden uit.

27 bezwaarschriften

'Ze wilden er in sneltreinvaart overheen fietsen, maar dat kan nu niet', legt omwonende Bodewes uit. 'Het was te rigoureus.' In totaal 27 bezwaarschriften hebben ertoe geleid dat de gemeente wacht met het kappen tot na het broedseizoen.

Breed fietspad

De kap was nodig om ruimte te maken voor een 4,5 meter breed fietspad. Het huidige pad door het park wordt gebruikt door studenten, die naar Zernike fietsen. Daarvoor is het eigenlijk te smal.

Handtekeningen

Bodewes woont zo'n vijftig meter van het park, waar de tientallen bomen gekapt moeten worden. Eerder hing hij al spandoeken op aan de bomen. Buurtbewoners overhandigden woensdagavond tweeduizend handtekeningen aan de gemeente tegen de kap. Ze voelen zich niet gehoord en willen dat het park rijk aan bomen blijft.

Fietsstad

'De wethouder is behoorlijk op de vingers getikt', vindt Bodewes. Hij vermoedt dat de gemeente het brede fietspad er snel door wilde drukken, om kans te maken op de titel Fietsstad 2016. Dat gaat nu niet meer lukken.

Van uitstel komt afstel?

'Ik denk dat ze nu wel wat moeten doen', zegt Bodewes. 'Ik hoop dat er iets gaat veranderen. Een pad dat iets minder breed wordt en iets minder bomen die gekapt worden.' Uiteindelijk blijft de hoop dat uitstel leidt tot afstel.

Lees ook: