Instellingen

Kamp wil komst van windmolens versnellen

© Jos Schuurman FPS / Rijksoverheid.nl
Een landelijk actieplan moet er voor zorgen dat de komst van windmolens sneller gaat. De bedoeling is dat er in 2020 voor 6000 megawatt aan windmolens op het land staan. Uit onderzoek blijkt nu dat er extra inzet nodig is om die doelstelling te halen.
'Er zijn in het afgelopen jaar verschillende nieuwe windparken gerealiseerd, maar er moet ook nog veel gebeuren. Daarom hebben we hier met alle betrokken partijen aanvullende afspraken over gemaakt', laat minister Kamp van Economische Zaken weten.

Strakkere regie

In het actieplan is afgesproken dat provincies een strakkere regie gaan voeren op het proces om een windmolenpark te bouwen. Daarnaast zal meer ondersteuning worden geboden aan initiatiefnemers en aan de overheden die hun plannen moeten beoordelen, onder meer via de inzet van een gebiedscoördinator.

Verzet

Het gebrek aan inspraak bij de komst van windmolens stuitte in de Veenkoloniën op verzet. Bovendien zouden de windmolens storingen veroorzaken aan bijvoorbeeld de Lofar-antenne van sterrenkundig instituut Astron. In de Veenkoloniën moeten vijftig windmolens komen.