'Wedde dat 't lukt' wint landelijke prijs

Het zorgproject 'Wedde dat 't lukt' heeft zaterdag de Gouden Pit 2015 gewonnen. 'Wedde dat 't Lukt' is een initiatief van huisarts Hans Berg uit Wedde. Samen met dorpsbewoners, de gemeente en zorgverzekeraar Menzis heeft hij van Wedde een mantelzorgdorp gemaakt.
Bekroning

'Het project is ook elders toepasbaar en dat gaf de doorslag voor de jury', zegt Berg. 'Dit is een bekroning op ons werk en het zet Oost Groningen positief op de kaart.' Voor Berg persoonlijk is de prijs 'heel stimulerend'.
De vrijwilligers van 'Wedde dat 't lukt' namen de Gouden Pit in Utrecht in ontvangst. Met de prijs is een geldbedrag van drieduizend euro gemoeid. De Gouden Pit wordt jaarlijks uitgereikt door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM), dat burgers in een wedstrijd uitdaagt een plan ter verbetering van de leefomgeving te realiseren.

Vrijwilligers helpen dorpsgenoten

Door onder meer de vergrijzing, de krimp en het gebrek aan werkgelegenheid heeft een deel van de mensen in Wedde te kampen met verschillende gezondheidsklachten. Zorginstanties kunnen lang niet alle problemen oplossen. Daarom is op initiatief van Berg de constructie bedacht dat vrijwilligers andere dorpsgenoten helpen met bijvoorbeeld het onderhoud van de tuin, financiële zaken, haarverzorging en een bezoek aan de bibliotheek.
Meer dan 65 vrijwilligers zijn aangesloten bij het project. De mantelzorgers hebben korte lijntjes met professionele zorgverleners. Het project is volgens de gemeente Bellingwolde zo'n succes, dat het project wordt opgeschaald naar de hele gemeente.
Wedde dat 't Lukt heeft vorig jaar de Niek de Jong prijs gekregen. Dit is een prijs van de gezamenlijke zorgverzekeraars. Hieraan is een geldbedrag van twintigduizend euro gekoppeld.

Lees ook: