Delfzijlster ondernemer boos over afzetten weg naar visrestaurant tijdens evenementen

Delfzijlster ondernemer Gerard de Vries baalt als een stekker. Tijdens evenementen in het centrum van Delfzijl wordt de weg naar zijn visrestaurant aan de Handelskade Oost afgezet en daar is hij het niet mee eens.
Volgens De Vries loopt hij jaarlijks tien procent omzet mis door de afgezette weg en vreest dat het tekort alleen maar oploopt de komende jaren.

Doodlopende weg

Het visrestaurant, De Kleine Zeemeermin, van De Vries zit op het haventerrein aan een doodlopende weg en volgens de uitbater wordt die weg minstens vijf keer per jaar afgesloten vanwege evenementen waardoor de klanten niet naar zijn winkel komen voor verse vis.

Vijftienduizend euro omzetverlies

'Je hebt bijvoorbeeld de Havendagen, de Pinksterfeesten en de Zeemijlenloop die roet in het eten gooien', zegt De Vries, 'ik moet het vooral in de weekenden hebben van buitenlandse klanten, die zien dan een afgesloten weg en keren om en komen niet meer terug. Dat kost me op jaarbasis zeker vijftienduizend euro aan omzetverlies.'

'Zaak van de hand doen is onmogelijk'

De Vries is bang dat het aantal evenementen de komende jaren toeneemt waardoor zijn winkel steeds vaker niet te bereiken is. 'Dat komt mede door de reclamebelasting. Die wordt sinds dit jaar geïnd zodat ondernemers in Delfzijl daar leuke events voor kunnen organiseren. Super natuurlijk, maar voor mij is het dodelijk want bij events wordt de weg geblokkeerd en verdien ik niets. Ik wil de zaak over een paar jaar van de hand doen maar dat is onmogelijk op deze manier', concludeert hij.

Gemeente Delfzijl

De Vries krijgt naar eigen zeggen geen steun van de gemeente Delfzijl: 'Ik heb al diverse oplossingen aangekaart waaronder een alternatieve looproute naar mijn restaurant, maar ik vang bot bij de ambtenaren. Ik sta letterlijk met de rug tegen de muur'.

'Lastig vraagstuk'

De gemeente Delfzijl laat weten bekend te zijn met de situatie. Wethouder Hans Ronde vindt het een lastig vraagstuk: 'We proberen met de ondernemer in gesprek te komen en te blijven om samen naar een oplossing te werken'.