Burgemeester Kompier in Straatsburg: 'Iedereen staat hier op scherp'

De veiligheidsmaatregelen zijn ook in Straatsburg flink verscherpt. Dat zegt burgemeester Leontien Kompier van de gemeente Vlagtwedde, die in de de Franse stad een Europees congres bijwoont over de vluchtelingenproblematiek.
Kompier merkt in Straatsburg de gevolgen van de aanslagen van dinsdag in Brussel. 'Ook hier in Straatsburg staat iedereen op scherp', zegt ze.

Extra maatregelen

'Door alle gebeurtenissen ben ik ruim 24 uur onderweg geweest', vervolgt Kompier. 'Er waren extra veiligheidsmaatregelen op Schiphol en Straatsburg. Daar waar we in het verleden op het vliegveld in Straatsburg zo door konden lopen, moesten we nu wachten voordat we verder konden.'
In de Franse stad zit Kompier met vertegenwoordigers uit 47 landen om tafel om de vluchtelingenproblematiek te bespreken. De burgemeester van de gemeente Vlagtwedde brengt haar ervaringen met vertrekcentrum Ter Apel in en hoort onder andere verhalen van vertegenwoordigers van Turkse gemeenten over de vluchtelingenstroom.

Gevolgen

'We bespreken met elkaar de gevolgen van de toestroom van vluchtelingen, welke invloeden dat heeft op dorpen. Verder gaat het over mensenhandel en orgaanhandel. Vooral dat laatste is een probleem wat in Nederland nog niet zo bekend is.'
Kompier en de andere politici uit Europese landen maken afspraken over de opvang van vluchtelingen en de aanpak van problemen als mensenhandel en vluchtelingen in de lokale samenleving.