Windmolenprotest in Meeden: 'Het hele dossier is aan het kantelen'

Zo'n 150 mensen kwamen donderdagavond naar een informatieavond van actiegroep Tegenwind Veenkoloniën in Meeden. In de sportzaal bij het dorpshuis gaf een advocatenkantoor tekst en uitleg over de mogelijkheden die zij hebben om bezwaar te maken tegen de ruim dertig windmolens, die tot tweehonderd meter hoog kunnen worden.
De inwoners kregen te horen dat de overheid onzorgvuldig is geweest bij de plannenmakerij. Herhaaldelijk werd er geapplaudisseerd.


Raad van State

Een advocaat benadrukt dat het belangrijk is dat omwonenden uit Menterwolde, Veendam en Oldambt zich aansluiten bij het juridisch protest. Er wordt hoe dan ook een procedure opgestart, desnoods tot aan de Raad van State aan toe. Mochten de windmolens er toch komen, dan kan het kantoor de mensen ook bijstaan als ze planschade willen claimen.

Dode mus?

Tot nu toe worden driehonderd mensen juridisch bijgestaan. Gezien de opkomst zullen dat er na donderdagavond waarschijnlijk nog meer zijn. Maar worden zij niet blij gemaakt met een dode mus? Minister Kamp van Economische Zaken geeft immers geen duimbreed toe, zo is gebleken.

Ander standpunt

Jan Nieboer van Tegenwind Veenkoloniën is er zeker van dat de protesten succes zullen hebben. 'Het winddossier is aan het kantelen', zegt hij. 'Veel politieke partijen namen het laatste half jaar een ander standpunt in over windmolens. Dit wordt een heilloze weg voor onze minister.'

Zonnepark

De tegenstanders van de windmolens zien meer heil in de aanleg van een zonnepark bij Meeden. Dat park zou minstens zoveel stroom als de windmolens kunnen opwekken en veel goedkoper kunnen worden geëxploiteerd.