Raadsman provincie-ambtenaren eist toezicht Staat op detectivebureaus

Raadsman Ferre van de Nadort stelt de Staat aansprakelijk voor het onvoldoende toezicht houden op een particulier opsporingsbureau. Hij doet dat naar aanleiding van de ervaringen van vier oud-ambtenaren van de provincie Groningen met het privédetectivebureau Marple.

Dat bureau deed - in opdracht van de provincie - onderzoek naar deze ambtenaren, omdat ze fraude gepleegd zouden hebben. Van de Nadort kondigt in het radioprogramma Argos zaterdag aan dat hij de Staat aansprakelijk gaat stellen.

Juridische strijd
Drie van de ambtenaren zijn ontslagen; één is overgeplaatst. Ze zijn nooit voor de vermeende fraudezaken veroordeeld. Van de Nadort is nog volop in een juridische strijd gewikkeld met de provincie over de wijze waarop zijn cliënten zijn behandeld.

Volgens Van de Nadort deugen de onderzoeksrapporten van Marple niet. Zo wordt informatie vermeld over allerlei privézaken, zoals vakanties en de aanschaf van auto's of caravans. 'Mijn cliënten vinden dat hun persoonlijke levenssfeer is geschonden', zegt de raadsman in het radioprogramma.

Van de Nadort is verbaasd dat het Rijk geen toezicht houdt op dit soort detectivebureaus. 'De Staat heeft die plicht', vindt hij.

Ontslagen
Naar aanleiding van vergelijkbare zaken bij de provincie Drenthe raakte Margreet Elsinga van het detectivebureau in opspraak. Ze bleek ook voor de politieacademie te werken. Daar is ze inmiddels ontslagen.

Lees ook: Ontslagen provincie-ambtenaren 'dupe van roddel en achterklap'
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws