Nuon: definitief geen kolen en biomassa in centrale Eemshaven

Energieleverancier Nuon zal dinsdag bekendmaken dat het nooit kolen en biomassa zal gaan verbranden in de centrale in de Eemshaven.
Eerder besloot Nuon al tot 2020 niet verder te bouwen aan het kolengedeelte van de Magnumcentrale. Als gascentrale blijft Magnum wel draaien, maar het energiebedrijf onderzoekt of dat op termijn zonder uitstoot van CO2 kan.

Superbatterij

Dat doet het bedrijf in samenwerking onder meer door samen te werken met de Technische Universiteit Delft. De partijen kijken of er ammoniak ingezet kan worden om bijvoorbeeld overtollige energie als gevolg van wind- en zonne-energie onder te brengen. 'Je maakt dan van de centrale een soort van superbatterij', zegt Alexander van Ofwegen, directeur warmte van de energieleverancier.

Akkoord

Het oorspronkelijke plan was om een centrale te bouwen waar kolen, gas, biomassa en bijvoorbeeld stookolie in zouden kunnen. Maar daar protesteerden veel milieuorganisaties tegen. In 2011 sloot Nuon daarmee een akkoord: de bouw van de kolenvergasser zou tot 2020 stilliggen in ruil voor het afzien van juridische stappen.