Hulpverleners Lentis helpen politie met verwarde personen

Hulpverleners van GGZ-instelling Lentis lopen sinds een paar weken bij wijze van proef mee met de politie Noord-Nederland. Het gaat in eerste instantie om één medewerker, die één dag in de week meeloopt.
In de binnenstad van Groningen trekken Lentis en de politie gezamenlijk op, om bij incidenten met verwarde mensen meteen hulp te kunnen bieden.

De ervaringen zijn vanuit beide kanten tot nu toe positief', zegt bestuursvoorzitter Martin Sitalsing van Lentis. 'De politie is blij dat er vanuit zorgperspectief wordt gekeken wat er moet gebeuren. Dat kan soms een dwangmaatregel zijn, maar soms ook een andere vorm van hulp die veel lichter is'.

Veiligheid
Ook de medewerkers van Lentis zijn erg te spreken over de proef: 'Als de veiligheid in het geding is, helpt de politie om de situatie onder controle te krijgen', aldus Sitalsing.

Plan van aanpak
Mede door de bezuinigingen in de zorg is het aantal incidenten landelijk opgelopen tot 66.000 in het afgelopen jaar. De gemeente Groningen werkt momenteel aan een plan van aanpak om samen met Lentis, woningbouwcorporaties en de politie, het aantal incidenten terug te dringen.

Lees ook:
- Aantal incidenten met verwarde personen neemt toe in Noord-Nederland
- Column: Verwarde personen
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws