Politiek supermarktgesprek doet wenkbrauwen fronsen in Haren

Wethouder Michiel Verbeek (D66) van de gemeente Haren kreeg dinsdagavond tijdens de raadsvergadering flinke kritiek over zijn handelen rondom de bestuurlijke toekomst van zijn gemeente.
De wethouder kwam onlangs 'toevallig', aldus Verbeek, in gesprek met gedeputeerde Patrick Brouns. Dat gesprek ging over de bestuurlijke toekomst van de gemeente en vond plaats in een supermarkt. De wethouder deelde de informatie van dat gesprek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, maar dat kwam voor de leden van GroenLinks, ChristenUnie en PvdA te laat.
 
Tweesporen-plan
Het gesprek in de supermarkt ging over het zogenoemde tweesporen-plan. Gedeputeerde Brouns had tijdens dat gesprek wethouder Verbeek geadviseerd om twee plannen uit te werken en in te leveren op het provinciehuis. Enerzijds het plan waarin het gemeentebestuur de visie op een zelfstandig Haren onderbouwt, maar anderzijds ook een plan waarin de mogelijkheid tot een fusie met Groningen staat beschreven.
 
Vorige week werd de bestuurlijke toekomst van de gemeente besproken in de raadszaal van Haren. Het supermarktgesprek tussen de wethouder en gedeputeerde had enkele dagen voor die bijeenkomst plaatsgevonden. Volgens de oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en PvdA had de inhoud van dat gesprek, het tweesporen-plan, vorige week al gedeeld moeten worden met de raad.
 
Niet inlichten
Wethouder Verbeek besloot de raad na overleg met de partijen D66 en Gezond Verstand Haren in de bijeenkomst van vorige week nog niet in te lichten over het zogenoemde tweesporen-plan wat in de supermarkt ter sprake kwam. D66 en Gezond Verstand Haren wisten dus wel van dat gesprek af.

D66 is de partij van wethouder Verbeek en Gezond Verstand Haren levert in de vorm van Mariska Sloot ook een wethouder.
 
Motie van afkeuring
GroenLinks, ChristenUnie en PvdA besluiten dinsdagavond een motie van afkeuring tegen de wethouder in te dienen. De wethouder had volgens hen de informatie eerder dan dinsdagavond moeten delen met de raad.
 
Het CDA, ook een oppositiepartij, noemt de motie gekscherend de Jumbo-motie. 'Wij kunnen zo'n motie niet serieus nemen', aldus fractievoorzitter Stiekema. Volgens haar kan het de wethouder niet kwalijk worden genomen dat hij een gesprekje tussen de preien en sla niet deelt met de raad. Wij vinden deze motie hilarisch en kunnen hier niet mee instemmen.'
 
Geen meerderheid
De motie is uiteindelijk niet aangenomen. Alleen de indieners GroenLinks, ChristenUnie en PvdA stemden voor en dat zorgde niet voor een meerderheid.
Meer over dit onderwerp:
HAREN
Deel dit artikel:

Recent nieuws