Het is definitief: hoofdstation Groningen krijgt extra fietsenstalling

De gemeenteraad van Groningen is woensdagavond akkoord gegaan met de fietsplannen voor het hoofdstation. Dat betekent dat er aan de zuidkant van het station een stalling komt met vijfduizend plekken.

Bewaakte stalling
Het wordt een bewaakte stalling. In deze nieuwe stalling en de NS-stalling aan de noordkant kunnen fietsers straks 24 uur lang gratis stallen. Daarna geldt een tarief van vijftig cent per 24 uur. In de weekenden zijn deze stallingen gratis.

De bewaakte stallingen zijn open vanaf een kwartier voor de eerste trein tot en met een kwartier na de laatste trein.

De huidige stallingen in het stadsbalkon en de fietsflat zijn gratis. Dit geldt ook voor een nieuw te bouwen stalling met 2200 plekken aan de oostkant van het station. Hier mag een fiets maximaal twaalf dagen staan. Deze drie stallingen zijn 24 uur per dag geopend.

Toenemende behoefte
Volgens de gemeente Groningen neemt de behoefte aan stallingsplekken steeds verder toe. Op dit moment zijn er 10.000 plekken; dat moeten er in 2030 17.500 zijn.

Politiek gesteggel
De partijen in de gemeenteraad steggelden in de raadsvergadering vooral over de aanblik van de zuidkant van het station. CDA, ChristenUnie en SP willen het historische karakter van het station behouden, met elementen als de kappen en het seinhuis. Een motie daarover haalde het niet. Alleen Stadspartij stemde ook voor.

Einde voor de Blauwe Brug
Met het besluit van de gemeenteraad verdwijnt ook de Blauwe Brug op het station. Die is volgens de gemeente overbodig nu er een loop- en fietstunnel onder het station door komt.

Lees ook:
- Blauwe brug bij het hoofdstation verdwijnt
- Ruim baan voor fietsers in Groningen
- Jury Fietsstad 2016 bezoekt Groningen voor beoordeling
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws