Prostituees krijgen wel intakegesprek maar register komt er niet

Er komt een intakegesprek voor prostituees, maar een register komt er niet. Dat is de uitkomst van het debat in de gemeenteraad over prostitutiebeleid in de stad.

Mensenhandel en uitbuiting
Het college wilde een intakeregister voor de vrouwen. Ze moeten op gesprek komen, zodat de gemeente kan peilen of ze geen slachtoffer zijn van mensenhandel of uitbuiting. De gegevens van de vrouwen zouden worden opgeslagen in een register. Daarover ontstond een pittig debat.

Tussenvorm
Oppositiepartij SP verweet collegepartij D66 te draaien. Die partij was vorige week tegen een intakeregister, omdat de privacy van vrouwen in het geding zou zijn. Nu kiest de partij voor een tussenvorm: wel een gesprek, maar de gegevens van de vrouwen mogen niet worden opgeslagen.

'Ik twijfel nog steeds'
D66-raadslid Carlo Schimmel: 'Ik twijfel nog steeds, maar de raad wil het. Daarom wil ik de registratie weghalen en dan kan ik ermee leven.' Dat kwam hem op hoon van SP-raadslid Rosita van Gijlswijk te staan: 'Ik kan uw partij niet meer volgen.' Volgens de socialisten geeft een intakegesprek schijnveiligheid. 'Het kan ten onrechte het beeld schetsen dat het oke is en pooiers kunnen daar misbruik van maken.'


D66 kwam als winnaar uit de bus; er komt een intakegesprek zonder dat daarbij de gegevens van de vrouwen worden opgeslagen.


Burgemeester Den Oudsten was niet ontevreden over de uitkomsten van het debat. 'Als ik zie hoeveel maatregelen er zijn en waar de discussie zich hier op concentreert, dan constateer ik dat veel maatregelen uw goedkeuring kunnen wegdragen.'

Kinky feesten
Burgemeester den Oudsten zegde verder toe nog eens te kijken of organisatoren van kinky feesten echt een prostitutievergunning nodig hebben. Volgens KinkFactory is dit een te grote belemmering bij de organisatie van zogenoemde fetishfeesten. De VVD vroeg de burgemeester of dit niet anders kan. Hij komt nu rond september met meer informatie over de mogelijkheden.


In het nieuwe prostitutiebeleid gaat de minimumleeftijd omhoog van 18 naar 21 jaar. Daarnaast zijn bezoekers aan illegale prostituees straks strafbaar. Prostituees mogen straks maximaal elf uur per dag werken. Exploitanten krijgen een grotere verantwoordelijkheid in het voorkomen van misstanden.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws