Let op: Groningers houden wel van een 1 aprilgrap

Dat we in Groningen wel van een 1 april grap houden dat is gebleken uit de hoeveelheid grappen die er de afgelopen jaren zijn uitgehaald. Ook bij het Lopend Vuur van vorig jaar gaf 76 procent van de Groningers aan wel te houden van een goede 1 aprilgrap. RTV Noord zet de beste grappen op een rijtje.
En nu is ie weer rood…

Precies twintig jaar geleden stonken hordes mensen in een 1 aprilgrap van de Groninger Gezinsbode. De krant meldde dat het Gemeentelijk Vervoers Bedrijf, de VETAG-apparaten waarmee buschauffeurs verkeerslichten op groen kunnen zetten, te koop aanbood. De apparaten zouden te koop zijn ter compensatie voor al het leed dat automobilisten de laatste jaren was aangedaan.
Honderden mensen verzamelden zich op 1 april bij het hoofdkantoor om een kastje te kopen. De oplettende lezer had kunnen weten dat het om een grap ging. In het krantenartikel waren alle namen van de raadsleden die zogenaamd voor of tegen hadden gestemd, fout geschreven.

Een geblokte zebra in Dierenpark Emmen

In 2005 maakte Dierenpark Emmen bekend dat er een geblokte zebra was geboren. Bezoekers werden naar een lege ruimte begeleid waar vervolgens een foto van de geblokte zebrababy te zien was.
De zebrababy luisterde naar de naam Vitumbiko wat Afrikaans is voor 1 april. Het Dierenpark wordt nog vaak herinnerd aan de grap vertelt Wijbren Landman. 'We noemden hem nu de Damzebra door het dambord-motief'.

Jopke
In 2000 zette de Zeehondencrèche Pieterburen zeehonden uit in de Hoornseplas. Er kwamen veel mensen op af, er kwam alleen geen zeehond uit de houten kist…

Bie de Lidl

In 2009 kreeg RTV Noord zogenaamd een boete van 33.000 euro van het commissariaat van de media, voor het veelvoudig draaien van het lied Bie de Lidl. Hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord legt vervolgens uit dat het nummer alleen nog maar kan worden gedraaid als de supermarkt-naam wordt weggepiept.

GRUNN1

De Rijksuniversiteit Groningen maakte op 25 maart 2014 melding van een grote wetenschappelijke doorbraak. Er zou namelijk een gen zijn dat voor typische Groningse karaktertrekken zorgt: zelfstandig, direct, trots, besluitvaardig, ondernemend en hard werken. Het gen, dat GRUNN1 is genoemd zou alleen voorkomen bij mensen met Groningse voorouders. Wie dacht aan de voorwaarden te voldoen kon zich aanmelden van 26 maart tot en met 1 april.

Een jaarlijks terugkomende 1 aprilgrap

'Zou je mevrouw C. Hond even terug willen bellen?'