Hoogleraar: 'Instortingsgevaar rijtjeshuizen aanzienlijk bij zwaardere aardbeving'

© RTV Noord
De kans dat rijtjeswoningen in Loppersum bij een zwaardere aardbeving instorten is aanzienlijk groter dan toe nu toe werd aangenomen.
Tot die conclusie komt oud-hoogleraar Jacques Hagoort van de TU Delft in een uitgebreide analyse, die deze week wordt gepubliceerd in het vakblad 'Ruimtelijke Veiligheid en Risicobeleid'.

Dertig slachtoffers

Hagoort heeft berekend dat bij een aardbeving van ongeveer 4.0 op de schaal van Richter van de duizend onversterkte rijtjeshuizen in Loppersum er maximaal veertien kunnen instorten. Het aantal potentiële slachtoffers schat hij in op dertig.
De oud-hoogleraar heeft alleen de sterkte van rijtjeswoningen onder de loep genomen. 'Maar mijn berekening is probleemloos toe te passen op andere huizen en gebouwen', concludeert Hagoort.

Wanneer?

Het gaat hierbij om een 'worstcasescenario'. Toch is de kans dat het werkelijkheid wordt aanzienlijk, stelt Hagoort.
Volgens hem blijkt uit bestaande informatie en onderzoeken dat een aardbeving van rond de 4.0 er in de omgeving van Loppersum hoe dan ook gaat komen. 'We weten alleen niet wanneer. Dan kan op ieder moment zijn', aldus de wetenschapper.

Realiteit

Volgens hem wordt in bestaande risico-analyses van onder meer de NAM de kans op instorting van huizen ten onrechte zeer klein genoemd. In die onderzoeken wordt het risico op het instorten van huizen over een lange periode uitgesmeerd. 'Daardoor lijkt de kans er op verwaarloosbaar. In mijn methode gaan we uit van een éénmalige gebeurtenis, die hoe dan ook plaatsvindt. Dat sluit veel beter aan bij de werkelijkheid. Zeker gezien vanuit het perspectief van een inwoner van Groningen', vindt Hagoort.
Bij zijn onderzoek heeft hij een analyse gemaakt van de piekgrondversnelling (PGA), die zich voordoet bij aardbevingen. Deze waarde bepaalt met name of en hoeveel schade aan woningen en gebouwen ontstaat.