Jos Douma: de Stadjer, die 'per ongeluk' ambassadeur in den vreemde werd

'Het grootste risico is een ontworteld bestaan. Dat je helemaal nergens meer thuis bent. Dan moet je er meteen mee ophouden.' Dat zegt Stadjer Jos Douma over zijn werk als ambassadeur van Nederland.
Douma is al ruim 35 jaar diplomaat. Zijn avontuur begon in Zimbabwe en leidde hem naar onder meer Nigeria, Duitsland, Iran en sinds kort Georgië en Armenië. Zijn standplaats is momenteel Tbilisi, de hoofdstad van Georgië.

Moeder's advies

Douma rolde per ongeluk in de diplomatie. 'Mijn moeder stelde voor om geschiedenis te gaan studeren. Op een dag zag ik een advertentie van Buitenlandse Zaken in de krant staan en ik dacht: 'Zou ik dat kunnen?' Tot verbazing van mijn omgeving kreeg ik de baan', vertelt Douma.

Meetmomenten

Douma was destijds al getrouwd en had kleine kinderen. 'We hebben wel meetmomenten afgesproken. De kinderen hadden daar ook een stem in. Je gaat toch als gezin het avontuur aan en dat eist zijn tol. Je moet open blijven staan voor klachten van je vrouw of kinderen, maar gelukkig heb ik die nooit gehad', lacht Douma.

Verkeerscirculatieplan

Douma voelt zich, ook na ruim 35 jaar in het buitenland, nog altijd Stadjer. Hij gebruikt dat ook voor zijn werk. 'In de jaren zeventig had je het verkeerscirculatieplan in Groningen. Ik was het daar totaal niet mee eens, maar het resultaat vond ik helemaal zo gek nog niet. In de hoofdstad Ljubljana van Slovenië stonden ze enige tijd geleden voor hetzelfde vraagstuk: Hoe houd je de stad leefbaar, maar ook toegankelijk. Ik heb toen verteld over het Groningse model. Het maakt deel uit van mijn Nederlandse exportverhaal', aldus Douma.