Groninger presenteert in 2017 biografie over Berend Botje

Lodewijk van Heiden. Wie? Berend Botje. O, die! Hans van Koningsbrugge, hoogleraar Ruslandkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen schrijft een biografie over hem.

De biografie verschijnt in 2017, zo meldt RTV Drenthe. Dit jaar is Tynaarlo culturele gemeente van Drenthe. Berend Botje voer volgens het liedje met zijn scheepje naar Zuidlaren, onderdeel van de gemeente Tynaarlo.

Van Koningsbrugge schrijft de biografie in opdracht van het Drents Archief. Begin dit jaar kreeg het Drents Archief voor dit biografieproject 7500 euro van de provincie uit het Cultuurfonds Drenthe.

Het schrijven van de hoogleraar is onderdeel van het activiteitenprogramma van Tynaarlo als culturele gemeente van 2017 en 2018.

Zeeheld
Van Heiden is een Nederlandse en Russische zeeheld van Drentse komaf. Hij is op 6 september 1772 geboren op havezathe Laarwoud in Zuidlaren. Zijn vader was landdrost van Coevorden en van het Landschap Drenthe.

Russische vloot
Al op zijn negende wordt Lodewijk van Heiden zeekadet bij de Nederlandse marine, en op z'n zeventiende luitenant ter zee. Als trouw Oranjeaanhanger helpt hij in 1795 stadhouder Willem V het land te ontvluchten met de boot van Scheveningen naar Engeland.


Het beeld van Berend Botje in Zuidlaren. Foto: RTV Drenthe

Gevangen
Na zijn terugkeer, wordt Van Heiden opgepakt en korte tijd gevangen gezet. Later keert hij terug naar Zuidlaren. Daar blijft hij niet lang. Want de tsaar van Rusland stelt hem aan als kapitein bij de Russische vloot. Van Heiden is dan 22 jaar.

Belangrijkste zeeslag
In 1826 voert de zeeheld het bevel over de vloot, met ook Engelse en Franse oorlogsschepen, die één van de belangrijkste zeeslagen van de geschiedenis wint, de Slag van Navarino.

Daarmee wordt Griekenland bevrijd van de Ottomaanse overheersing. Van Heiden wordt een held in Griekenland. Zo is er in Athene een straat naar hem vernoemd en werd hij op een postzegel vereeuwigd.


De postzegel met helaas voor Van Heiden de verkeerde naam. Foto: RTV Drenthe

Militaire Willems-Orde
Op het hoogtepunt van zijn roem, met veel Europese onderscheidingen op zak, wordt hij teruggeroepen door de tsaar en benoemd tot opperbevelhebber van de Russische vloot.
De Nederlandse admiraal in Russische dienst keert in 1832 terug naar zijn geboorteland en krijgt van Koning Willem I de belangrijke onderscheiding van Commandeur in de Militaire Willems-Orde.

Teruggetrokken
Ook komt de grote zeeheld weer terug naar Zuidlaren. Maar hij kan daar moeilijk aarden en leidt een teruggetrokken bestaan. Zo af en toe wordt hij nog gezien op het Zuidlaardermeer.

'Nooit kwam Berend Botje weerom'
Uiteindelijk gaat hij terug naar Rusland. Daar overlijdt hij op 77-jarige leeftijd en wordt daar ook begraven. Dus net als Berend Botje keert de zeeheld nooit naar Zuidlaren 'weerom'.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws