Btw-constructie van de NAM mogelijk strafbaar

© Siese Veenstra/ANP
De NAM maakt zich mogelijk schuldig aan strafbare feiten bij de aftrek van btw. Gedupeerden in het aardbevingsgebied van Groningen lopen het risico op medeplichtigheid hieraan.
Tot die conclusie komt Tax Connection in Amsterdam. Dat bureau van belastingadviseurs en btw-specialisten heeft de vaststellingsovereenkomst van de NAM met Annemarie Heite in Bedum tegen het licht gehouden. Daarin is de vergoeding voor de sloop en herbouw van haar boerderij vastgelegd.
In dat contract wordt Heite verplicht nota's van aannemers, adviseurs en leveranciers op naam van de NAM te zetten, concludeert het bureau. Daardoor kan de NAM btw aftrekken en krijgt het gasconcern een fors bedrag terug van de fiscus.
Dat geldt niet alleen voor de zaak van Heite. Er is sprake van tientallen vaststellingsovereenkomsten met dezelfde opzet.

Zeer ongebruikelijk

Het Amsterdamse bureau noemt de btw-constructie van de NAM zeer ongebruikelijk. 'Het is vreemd dat de NAM degenen met schade verplicht om facturen op haar naam te zetten, onder de dreiging dat anders geen schade wordt vergoed.'
'Het is zeer waarschijnlijk dat de gedupeerde meewerkt aan het doen opmaken van onjuiste facturen. De kans bestaat dat zij medeplichtig worden aan het doen van onjuiste btw-aangifte door de NAM', waarschuwen de Amsterdamse fiscalisten.
Tax Connection vraagt zich af in hoeverre deze constructie strafbaar is. Met name omdat niet de NAM, maar de gedupeerde de opdrachtgever is. Er wordt op gewezen dat de NAM bij de vergoeding van schade en kosten niet uitbetaalt aan ondernemers, maar aan particulieren. En particulieren mogen geen btw aftrekken.

In depot

Betrokkenen zouden worden verplicht geld te parkeren in een depot bij een notaris of bij een vertrouwenspersoon. Daaruit worden dan de rekeningen betaald en zo zouden ze ten onrechte een NAM-stempel meekrijgen.
Er wordt wel op gewezen dat de NAM mogelijk een deal over deze constructie heeft met de belastingdienst. En dat het dus toch niet strafbaar is. Dat valt echter niet na te gaan, omdat daar in verband met de geheimhoudingsplicht niet over wordt gecommuniceerd.

Reactie NAM

De NAM laat weten zich aan de bestaande regels rond belastingaftrek te houden. 'We trekken enkel belasting af wanneer dat wettelijk mogelijk is', reageert een woordvoerder.
Verder heeft volgens de NAM het instellen van een depot niets van doen met btw-aftrek. 'Bij nieuwbouw is het instellen van een depot een veel voorkomende constructie. Op deze wijze wordt zekergesteld dat de overeengekomen gelden daadwerkelijk gebruikt worden voor nieuwbouw.'

Lees ook: