Kamerleden eisen opheldering over btw-constructie NAM

De oppositie in de Tweede Kamer wil weten hoe het zit met de btw-aftrek van de NAM in Groningen.
GroenLinks heeft er al een debat met minister Kamp van Economische Zaken over aangevraagd en de SP stelt er Kamervragen over. Het CDA wil het aan de orde stellen tijdens het debat, dat binnenkort wordt gevoerd over de waardevermindering van huizen in Groningen.

Strafbaar?

Het Amsterdamse bureau van belastingadviseurs en btw-specialisten Tax Connection concludeert dat het gasconcern zich mogelijk schuldig maakt aan strafbare feiten. Daarbij gaat het om 'vaststellingsovereenkomsten', waarin sloop en nieuwbouw geregeld zijn.

Nota's op naam van NAM

Volgens Tax Connection krijgen de gedupeerden door de NAM een btw-constructie opgelegd. Daarbij gaat het erom dat nota's voor adviseurs, aannemers en leveranciers op naam van de NAM worden gezet. Dat zou gebeuren, omdat gedupeerden als particulieren geen btw kunnen aftrekken. De NAM kan dat als bedrijf wel en zou daarom deze constructie hebben opgezet.

Medeplichtig

Tax Connection waarschuwt gedupeerden in het aardbevingsgebied. Als ze ondertekenen lopen ze het risico op medeplichtigheid, zo wordt geconcludeerd na bestudering van één van de vaststellingsovereenkomsten.

Belastingfraude?

De SP wil van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën weten of dit door de beugel kan. 'Mag iemand eisen dat facturen op een andere naam worden gezet dan de naam van de daadwerkelijke opdrachtgever? Indien dit toch gebeurt, is hier dan sprake van valsheid in geschrifte of belastingfraude?', zo wil SP-Kamerlid Eric Smaling weten.

'Schandalig'

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil minister Kamp hierover aan de tand voelen in een Kamerdebat. 'Schandalig als blijkt dat dit klopt. Na het rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid had de NAM alle tijd om zijn zaakjes op orde te krijgen. Dit vereist snel een uitleg van minister Kamp', vindt Van Tongeren.

Geschrokken

CDA-kamerlid Agnes Mulder wil de btw-kwestie aan de orde stellen tijdens het debat over het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) naar de waardevermindering in Groningen. Zij zegt geschroken te zijn van de mogelijke medeplichtigheid van gedupeerden: 'Mensen moeten niet in een situatie terechtkomen, waarin ze niet horen te komen. Wij willen weten hoe dit zit', reageert Mulder.
De NAM liet eerder al weten zich aan de regels te houden op het gebied van de btw-aftrek.