Dit is padel, de nieuwste sport in Groningen

Groningen is deze vrijdag een sport rijker: padel. Het is een sport die fans van tennis en squash wel eens flink zou kunnen aanspreken. Het is namelijk een bijzondere mix tussen die twee.
Nederland telt 36 padelbanen, maar nog niet een in Groningen. Dat verandert deze vrijdag, als de studentensportvereniging ACLO in samenwerking met Tennisclub Albertus Magnus en Padel Service Nederland haar baan aan het Zerniketerrein in Groningen opent.
Studenten bij de ACLO kunnen de hele dag een baan huren; niet-studenten kunnen gezette tijden reserveren.

Wat is padel?

Padel leent elementen van tennis, squash en ook kooivoetbal. Je speelt het in teams van twee: op elke baanhelft een team. De bal moet net als bij tennis eerst over het net, maar daarna lijkt het meer op squash: na de eerste stuiter op de grond, mag de bal op elke oppervlakte stuiteren. De glazen wanden maar ook de bovenrand van de kooi. Zelfs als de bal zo de kooi uit stuitert, krijg je een punt. De tegenstander is er dan namelijk niet in geslaagd om de bal terug te meppen.
Dan is er nog een bijzonderheid: elke bal dient onderhands te worden opgeslagen en mag de muur achter de tegenstanders niet raken.

Uit Spanje

Volgens Emma Bloemhof, bestuurslid van de ACLO, komt padel komt overwaaien uit Spanje, 'waar het inmiddels de tweede grootste sport is. De verwachting is dat het ook een grote opmars gaat maken in Nederland en elders in Europa.'