Combinatiedebat in Kamer over btw-kwestie NAM en woningmarkt

© Flickr / Risastla (creative commons)
Er komt één Kamerdebat over de btw-aftrek door de NAM en de waardedaling van huizen in Groningen. Dat heeft de Tweede Kamer donderdag besloten.
Fraude

GroenLinks had een debat aangevraagd naar aanleiding van de berichtgeving van woensdag van RTV Noord over het aftrekken van btw door de NAM. Het gasconcern maakt zich volgens het Amsterdamse bureau Tax Connection mogelijk schuldig aan strafbare feiten bij die belastingaftrek.

Miljard euro minder

Op initiatief van het CDA was al een debat aangevraagd over het onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, waaruit blijkt dat huizen in Groningen een miljard euro minder waard zijn geworden. Besloten is beide onderwerpen in één debat te behandelen.

Reactie kabinet

Voordat het zover is, wil de Kamer wel dat het kabinet alvast schriftelijk reageert op de btw-kwestie. 'Wij willen voor het debat een juridische analyse hebben over wat hier aan de hand is', betoogde D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven in het parlement. Haar verzoek krijgt brede steun.

Extra spreektijd

Verder wil de Kamer dat bij het gecombineerde debat naast minister Henk Kamp van Economische Zaken ook staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën aanwezig is, met het oog op de btw-kwestie.
De Kamer wil extra spreektijd bij het debat. 'Dat is nodig gezien de ernst van beide onderwerpen,' aldus PvdA-Kamerlid Jan Vos.
Het is nog niet bekend wanneer het Kamerdebat over de btw-kwestie en de woningmarkt in Groningen wordt gehouden.