SP stelt Kamervragen over 'NAM-experts'

© Archief RTV Noord
De SP in de Tweede Kamer stelt mondelinge vragen over de 'NAM-experts' aan minister Kamp van Economische Zaken. De partij wil meer weten over het feit dat Nationaal Coördinator Hans Alders voor de afwikkeling van complexe schadegevallen deels gebruikmaakt van experts die ook zijn ingehuurd door de NAM.
De Groninger Bodembeweging trok hierover vrijdagochtend aan de bel. Begin dit jaar nam de Nationaal Coördinator de afhandeling van complexe schadegevallen van de NAM over.

'Ongeloofwaardig'

Casemanagers moeten weer beweging krijgen in deze vastgelopen zaken. Drie daarvan hebben eerder voor de NAM gewerkt. Volgens secretaris Dick Kleijer van de Groninger Bodembeweging zijn ze daarom niet geloofwaardig. Ze zouden immers in dezelfde dossiers eerder de belangen van de tegenpartij hebben gediend.

Onbegrijpelijk

Tweede Kamerlid Eric Smaling van de SP vindt het onbegrijpelijk dat de Nationaal Coördinator Groningen kiest om de drie bemiddelaars die de schadeafwikkeling van complexe gevallen moet versnellen, rekruteert vanuit de NAM.

'Onafhankelijkheid in diskrediet'

'De onafhankelijkheid is hierdoor meteen vanaf de start in diskrediet gebracht', zegt Smaling. 'Het gaat natuurlijk niet om de wijze waarop je iemand inhuurt, maar waar de experts hun werk hiervoor hebben gedaan. Het lijkt mij niet dat er in heel Nederland geen experts zijn te vinden zijn, die geen enkele bemoeienis hebben gehad met NAM. Bij zoveel dommigheid vraag ik me af, of het CVW wel in staat is complexe materie tot een goed einde te brengen.'

Geen vaste medewerkers

Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator gaat het bij deze drie casemanagers niet om medewerkers die in vaste dienst van de NAM zijn geweest. Eén is freelancer en twee werken via een extern adviesbureau.

'Ingehuurd vanwege expertise'

'De casemanagers zijn voor een half jaar ingehuurd vanwege de expertise die zij hebben op het gebied van schadeafhandeling en het oplossen van complexe gevallen. Zij hebben eerder voor andere opdrachtgevers gewerkt, waaronder de NAM. Ze worden ingehuurd wegens hun ruime ervaring op het gebied van casemanagement in complexe zaken,' aldus een verklaring van de Nationaal Coördinator.
Verder wordt benadrukt dat ze zich moeten houden 'aan de kaders en regels in het meerjarenplan van Alders'.