Rechter geeft de Groningse Bodewes-tak deels gelijk

Royal Bodewes uit Hoogezand heeft van de rechter deels gelijk gekregen in een rechtszaak over firmanaam.
Scheepswerfeigenaar Thecla Bodewes uit Hasselt mag haar achternaam alleen gebruiken als naam voor haar scheepswerven in Meppel Kampen en Harlingen, als ze daarbij ook haar voornaam gebruikt. De werfnaam in Hasselt, waar zij begon, stond niet ter discussie.

Zeeschepen
Familielid Herman Bodewes heeft onder de naam Bodewes Shipyards een scheepswerf in Martenshoek, waar zeeschepen worden gebouwd. Thecla Bodewes is sinds kort eigenaar van een werf in Harlingen. Ook daar worden zeeschepen gebouwd.

Bodewes als naam geeft verwarring
Thecla Bodewes wilde al haar werven een andere naam geven en daarvoor alleen haar achternaam gebruiken. De werf in Meppel zou dan Bodewes Meppel gaan heten. Dit tot grote ergernis van haar familie in Hoogezand. Dezelfde naam zou verwarring brengen.

In elkaars vaarwater
De Groningse tak spande een kort geding aan om die naamsverandering te voorkomen. De rechter geeft ze dus voor een deel gelijk. Volgens de rechtbank is duidelijk dat ze elkaar in het vaarwater zitten en concurrent zijn van elkaar, als het gaat om de bouw van zeeschepen. Daardoor is verwarring wel degelijk mogelijk.

Thecla moet haar voornaam gebruiken
Van de rechtbank mag Thecla Bodewes haar scheepswerven wel een nieuwe naam geven, maar dan moet ze daar wel haar voornaam bij gebruiken. Scheepswerf De Kaap in Meppel krijgt dan dus de naam scheepswerf Thecla Bodewes Meppel. Thecla Bodewes had tijdens de zitting ook al voorgesteld om haar voornaam te gebruiken.

De rechter geeft Thecla Bodewes dertig dagen de tijd om de naam te verwijderen. Past ze de naam niet aan, dan wordt een dwangsom opgelegd van 10.000 euro.

Reactie
Volgens advocaat mr Vivienne Verlinden van PLasBossinade is haar cliënt Herman Bodewes 'gedeeltelijk gelukkig' met het vonnis, omdat hij ook maar gedeeltelijk zijn zin heeft gekregen.
Meer over dit onderwerp:
HOOGEZAND
Deel dit artikel:

Recent nieuws