Groninger Landschap: 'Stop asielzoekers in boerderijen om leegstand tegen te gaan'

Marco Glastra, directeur van het Groninger Landschap, heeft een oplossing voor de plattelandsverloedering en de leegstand van boerderijen: gebruik de boerderijen voor asielzoekers.
Dat zei hij vrijdag tegen RTV Noord. Hij reageert op
van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, die zegt dat gemeenten moeten ingrijpen om verloedering en leegstand tegen te gaan.

'Restaurantje beginnen'

'In plaats van één particulier zou je er ook asielzoekers kunnen plaatsen. Als je daar tien gezinnen laat wonen, is dat beter dan grootschalige opvang. Er is een erf, ze kunnen daar werken, producten maken, of een restaurantje beginnen.'

Appartementen

Maar Glastra ziet meer opties: 'Behalve asielzoekers kun je ook meerdere gezinnen in zo'n boerderij plaatsen. Maak er appartementen van, knip zo'n boerderij op. Er kunnen dan ouderen in, maar ook kunstenaars, of jonge mensen die de zorg voor kinderen willen delen.

Sloop?

Het slopen van leegstaande boerderijen is voor Glastra geen optie: 'In ieder geval niet voor de rijksmonumentale boerderijen, die zijn beeldbepalend voor onze provincie. Voor boerderijen die in de jaren '70 en '80 zijn gebouwd, geldt dat wat minder.'