Voetballer die onderbeen moet missen na brute tackle vecht door

It's all in the game, oordeelde de rechtbank in Groningen vorige week. Maar Trienko Smit uit Hoogezand laat het er niet bij zitten en gaat in hoger beroep.
Smit moet zijn onderbeen missen nadat hij in 2005 een gecompliceerde enkelbreuk opliep tijdens de wedstrijd van zijn club FVV uit Foxhol tegen Muntendam.

Aansprakelijk

Zondag was het op de kop af elf jaar geleden dat het noodlot toesloeg. Trienko vecht al jaren voor financiële compensatie, maar tot nu toe altijd zonder resultaat. Daarom stelde hij de speler die destijds de fatale sliding inzette, onlangs aansprakelijk voor de geleden materiële en immatriële schade.

'Voetbal is nu eenmaal een contactsport'

Maar volgens de rechtbank in Groningen is er geen strafbaar feit gepleegd. Het letsel is weliswaar veroorzaakt door een verdedigende sliding, maar er is geen sprake van een onrechtmatige daad. Voetbal is nu eenmaal een contactsport.
Volgens letselschade-advocaat Arvin Kolder is er wel degelijk een grens overschreden. 'Als verdediger heb je niet alleen je eigen belang in acht te nemen, maar ook het gezondheidsbelang van je tegenstander. En dat is in dit geval onvoldoende gebeurd.'
Daarom gaat Smit tegen de uitspraak in beroep. Niet alleen omdat hij vindt dat er aansprakelijkheid moet worden erkend, maar ook vanwege de financiële impact op zijn leven. 'En dan gaat het bijvoorbeeld om werken, zelfredzaamheid en aanpassingen aan de woning. Dus daar zit ook nog al een kostenplaatje aan', aldus advocaat Kolder.
Wanneer het hoger beroep dient is nog onduidelijk.