Moeder Daniëlla: 'Ik heb geen dingen gedaan die een gevangenisstraf van acht jaar rechtvaardigen'

'Ik had als moeder van Daniëlla moeten ingrijpen. Iets moeten doen, haar moeten helpen.'
Voor het Gerechtshof in Leeuwarden dient dinsdag het hoger beroep, dat is aangetekend door de advocaat van de moeder van het verstandelijk gehandicapte meisje Daniëlla van Bergen uit Groningen. Karin S. wordt verdacht van medeplichtigheid aan moord op haar 20-jarige dochter.

Mishandeld en gemarteld

Daniëlla werd in de zomer van 2013 om het leven gebracht door haar stiefvader, Geert W.. In de weken voor haar dood werd ze stelselmatig mishandeld en gemarteld. W. werd voor zijn aandeel veroordeeld tot achttien jaar en tbs. De rechtbank in Groningen sprak in februari 2015 van een 'laffe moord, waarbij Daniëlla is blootgesteld aan enorme angst, pijn en verdriet'.

Lang en eenzaam lijden

Karin S. werd veroordeeld tot acht jaar cel. Ze is ernstig tekortgeschoten in de zorg voor haar dochter en heeft Daniëlla lang en eenzaam laten lijden, zo oordeelde de rechtbank destijds.
Volgens deskundigen is Karin S. verminderd toerekeningsvatbaar. 'Ik had het anders moeten doen', zo verklaarde ze dinsdag voor het Hof. 'Maar ik heb geen dingen gedaan, die een gevangenisstraf van acht jaar rechtvaardigen.'
Vanwege aanvullend onderzoek doet het Gerechtshof in Leeuwarden waarschijnlijk pas over een paar maanden uitspraak.

Lees ook: