UMCG krijgt belangrijke taak in groot Europees ADHD-onderzoek

Het UMCG gaat een groot Europees onderzoek naar ADHD coördineren. Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor een belangrijk deel van de studie, die wordt uitgevoerd door zeventien onderzoeksinstituten in acht Europese landen.
Van kindertijd tot ouderdom
Het onderzoek is gericht op de oorzaken en gevolgen van de aandachtstekortstoornis, om zo tot betere behandelingen te komen. 'Het doel van ons deel van het grote Europese onderzoek is om ADHD systematisch in kaart te brengen, van de kindertijd tot de ouderdom', zegt Catharina Hartman, onderzoeker bij het Groningse ziekenhuis.

ADHD staat voor 'Aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit' en begint in de kindertijd. Vaak duurt ADHD tot in de volwassenheid, maar daar is nog weinig over bekend. 'Onderzoek naar ADHD vindt bijna uitsluitend plaats bij kinderen tot twaalf jaar, alsof de problemen daarna ineens verdwenen zijn', aldus Hartman.

Andere problemen
ADHD staat niet op zichzelf, maar is een stoornis die vaak samen gaat met andere psychiatrische problemen. Mensen kunnen last krijgen van angsten, depressiviteit en overgewicht. Daarnaast zijn jongeren met de aandoening eerder geneigd tot drugsmisbruik.
Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws